Comemorarea a 177 de ani de la nasterea lui Ion Creanga

Vineri, 28 februarie, cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, la Centrul Pastoral-Cultural Gavril Druganescu, din localitatea Floresti-Stoenesti a fost comemorat marele povestitor Ion Creanga. Astfel, cu o zi inainte de a se implini 177 de ani de la nasterea cunoscutului autor de literatura pentru copii, elevi de la scolile din localitate, insotiti de profesorii State Constantin si Badea Elena, au desfasurat un deosebit program artistic, interpretand: Fata bebei si fata mosului, Punguta cu doi bani si Pacala.

Ion Creanga, unul din clasicii literaturii romane, s-a nascut la 1 martie 1837, din parinti romani: Stefan a lui Petrea Ciubotariul din Humulesti si sotia sa Smaranda, in satucul de langa apa Ozanei ,,cea limpede si frumos curgatoare”, sat care a devenit, intre timp, cartier al orasului Targu Neamt.

Primii ani din viata scriitorului sunt descrisi cu o maiestrie deosebita si un stil popular chiar de Creanga insusi, in scrierea autobiografica “Amintiri din copilarie”, partea cea mai cunoscuta din viata scriitorului. Taiatul porcului, La scaldat, Pupaza din tei, La cirese, sunt intamplari nemuritoare pentru generatii intregi de copii, precum si numeroasele povestiri si nuvele, printre care „Capra cu trei iezi”, „Danila Prepeleac”, „Fata babei si fata mosneagului”, „Punguta cu doi bani”, „Inul si camesa”, „Mos Ion Roata si Unirea”, „Pacala”, „Prostia omeneasca” si „Ursul pacalit de vulpe”.

Mai putin cunoscuta este ultima parte a vietii lui Creanga traita intr-o bojdeuca si prietenia lui cu Mihai Eminescu.

Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

01 Martie 2014

Vizualizari: 266

Voteaza:

Comemorarea a 177 de ani de la nasterea lui Ion Creanga 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Ion Creanga

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE