Conferinta internationala la Facultatea de Teologie din Arad

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, la initiativa Parintelui Arhim. Teofan Mada, vicarul-administrativ eparhial, in cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxa Ilarion V. Felea din cadrul Universitatii Aurel Vlaicu din Arad, a fost organizata o conferinta internationala prezentata de Prof. univ. dr. Hrisostom Stamoulis, decanul Facultatii de Teologie din Tesalonic. Aceasta s-a desfasurat in ziua de 24 martie 2014 in Aula facultatii, fiind pusa sub tema Euharistia in viata duhovniceasca a credinciosului, a precizat Pr. Filip Albu.

Înainte de inceputul conferintei a avut loc o scurta intrevedere intre invitat si corpul profesoral de la Facultatea de Teologie din Arad. Decanul institutiei, PC Prof. univ. dr. Ioan Tulcan, in calitate de gazda, a exprimat bucuria si multumirea pentru aceasta vizita, facand o prezentare sintetica a Facultatii si a Seminarului din Arad, amintind cateva dintre activitatile academice desfasurate aici, oferindu-i in dar cateva dintre volumele editate de facultatea aradeana.

La randul sau, Prof. Stamoulis si-a exprimat bucuria de a fi prezent la Arad, mai ales si pentru faptul ca unul dintre ucenicii sai, Parintele Arhim. Teofan Mada, activeaza aici cu frumoase proiecte si realizari. Acesta si-a aratat deschiderea pentru viitoare proiecte de colaborare intre cele doua Facultati de Teologie din Tesalonic si Arad.

A urmat apoi, prezentarea invitatului de catre Parintele Teofan, dezvaluind audientei prezenta in Aula facultatii, cateva dintre creatiile teologice si preocuparile muzicale ale Prof. Stamoulis, inclusiv recenta carte Frumusetea sfinteniei, editata de BASILICA si prefatata de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei.

In debutul conferintei prezentate in fata profesorilor, a studentilor si a elevilor domnia sa a apreciat la superlativ initiativa organizarii proiectului Hristos in cetate, de catre Arhiepiscopia Aradului, bazandu-se pe principiul dupa care „insusi Mantuitorul Hristos a avut un dialog cu istoria si cultura. Tot astfel si Biserica - Trupul lui Hristos, trebuie sa poarte acest dialog prin teologia academica”. Continutul conferintei s-a axat pe revelarea catorva coordonate patristice privitoare la felul in care credinciosul trebuie sa se raporteze la Sfanta Impartasanie, sub sintagma „deasa sau rara impartasire”. Din perspectiva vredniciei, domnia sa a aratat ca „daca stam si asteptam sa fim vrednici, nu o sa ne impartasim niciodata”. Pe de alta partea, „Euharistia trebuie receptata concomitent ca un eveniment personal si comunitar care determina modelarea credinciosului si a societatii in care el traieste”. Dupa incheierea dizertatiei a fost initiat un dialog prin care Prof. Stamoulis a raspuns la intrebarile puse de auditoriu.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

26 Martie 2014

Vizualizari: 129

Voteaza:

Conferinta internationala la Facultatea de Teologie din Arad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE