Conferinta si lansarea de carte: Sandu Tudor si asociatiile studentesti crestine din Romania interbelica

Cu binecuvântarea și sub înaltul patronaj al Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Editura Eikon în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” și Fundația „Sfinții Martiri Brâncoveni” organizează vineri, 8 decembrie 2017, ora 16.00, la Curtea Brâncovenească (str. Vasile Lupu, nr. 43-45, Constanța), conferința și lansarea de carte: „Sandu Tudor și asociațiile studențești creștine din România interbelică”. Volumul este întocmit de lect. univ. dr. Carmen Ciornea, cadru didactic asociat la Facultatea de Teologie, cercetător acreditat C.N.S.A.S.

Despre carte, prof. dr. Nicușor Nacu, Universitatea din Lausanne, scrie în prefață: „Măsura profunzimii gândirii ortodoxe a lui Sandu Tudor poate fi recuperată dacă facem o lectură a analizei și a documentelor oferite de actualul volum în cheie teologică. Autoarea confirmă astfel că viitorul fondator al Rugului Aprins nu rămâne antrenat în sterilitatea polemicilor fără conținut, ci se implică existențial în problematici care contează, făcând-o în maniera căutătorului de adevăr. Preocupările sale legate de problema monahismului românesc, refuzul de a recepta istoria ca o simplă curgere lipsită de semnificație spirituală, raportul fecund dintre etnic și universal, sunt teme care-i împlinesc profilul de om și creștin”.

Pornind de la premisa că o corectă descifrare a contextului în care Părintele Daniil Sandu Tudor și-a modelat convingerile trebuie să se bazeze pe o analiză a documentelor de primă sursă, autoarea a inclus în finalul volumului un număr de 81 de documente. De altfel, lectura interpretării conjugată cu judecata neutră a documentelor puse la dispoziție, oferă imaginea globală a spațiului cultural și religios din România primului deceniu interbelic, unde, potrivit autoarei, „figura lui Sandu Tudor se distinge drept o paradigmă a rezistenței prin credință și cultură, o punte de legătură cu formele de rezistență ale Bisericii Ortodoxe Române din acele vremuri.”

Alături de autoare vor susține alocuțiuni: IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, scriitorul Alexandru Mihalcea, fost deținut politic, Pr. drd. Ionuț Aștefănoae, cercetător acreditat C.N.S.A.S., și Pr. dr. Eugen Tănăsescu, Directorul Media al Arhiepiscopiei Tomisului.

Intrarea va fi liberă.

 

lect. univ. dr. Carmen Ciornea,

cercetător acreditat C.N.S.A.S.

Pe aceeaşi temă

07 Decembrie 2017

Vizualizari: 598

Voteaza:

Conferinta si lansarea de carte: Sandu Tudor si asociatiile studentesti crestine din Romania interbelica 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sandu tudor

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE