Conferinta pe tema "Stiinta si Religie" la Bistrita

Biblioteca Judeteana “George Coşbuc” din Bistrita invita publicul clujean si bistritean la o intalnire culturala de exceptie. Evenimentul va avea loc marti, 1 octombrie 2013, de la ora 18 la sediul bibliotecii de pe str. Alexandru Odobescu, nr. 11. Cei ce vor trece pragul acestei institutii de cultura se vor putea intalni cu marele fizician si ganditor Basarab Nicolescu, membru de onoare al Academiei Romane si profesor la Universitatea Babes-Bolyai si cu parintele Ioan Chirila, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca si presedintele senatului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cei doi invitati ai Bibliotecii Judetene “George Cosbuc” din Bistrita vor sustine doua comunicari pe tema “Stiinta si religie. Convergente”. Evenimentul cultural este organizat de Biblioteca Judeţeana “George Cosbuc” in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud.

Date biografice, Basarab Nicolescu
Basarab Nicolescu este un cunoscut filosof franco-roman si fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Actualmente este profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. S-a nascut la 25 martie 1942 in Ploiesti. A urmat cursurile Liceului I.L. Caragiale din Ploiesti in perioada 1956-1960 si ale Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii din Bucuresti intre anii 1960-1964. In 1965 si-a sustinut lucrarea de diploma "Campurile Yang-Mills si autointeractiunea campurilor vectoriale”. A fost asistent la Universitatea din Bucuresti in perioada 1965-1968. In 1968 a parasit Romania pentru a se stabili in Franta, fiind bursier al guvernului francez la Universitatea din Paris. Intre 1969-1970 a fost bursier al Comisariatului pentru Energie Atomica. In 1970 a intrat ca fizician la Centre National de la Recherche Scientifique, iar peste trei ani si-a sustinut doctoratul de stat in stiinte fizice. In 1976 a renuntat la cetatenia romana si a obtinut cetatenia franceza. A fost „senior visiting scientist” la Lawrence Berkeley Laboratory si la Universitatea din Londra si profesor invitat la Universitatea din Girona, Spania. Opera sa se concretizeaza in peste 130 de lucrari stiintifice de specialitate si in numeroase lucrari privind trnasdisciplinaritatea, toate citate in intreaga lume.

Date biografice Pr. Prof. Ioan Chirila
Pr. Prof. Ioan Chirila este profesor titular la Faculttaea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, unde preda disciplina Studiul Vechiului Testament - Arheologie Biblica si Limba Ebraica. S-a nascut la 7 februarie 1962. Este Doctor in Teologie, specialitatea Studiul Vechiului Testament si Limba Ebraica. A urmat cursuri de doctorat in istorie moderna universala la Facultatea de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si a fost bursier al Universitatii din Tel Aviv, Israel. Cursuri de specializare in Lb. Ebraica la Universitatea din Budapesta in cadrul Institutului de Asirologie si Babilonistica. Este Director al Centrului de Bioetica al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai, redactor sef al revistei Studia Universitatis “Babes-Bolyai” - Theologia Orthodoxa, redactor sef al revistei Studia Universitatis “Babes-Bolyai” - Bioethica si redactor sef al revistei ROOTS - Romanian Orthodox Old Testament Studies. Este membru in board-ul editorial al revistei Sacra Sripta a Centrului de Studii Biblice din Cluj-Napoca si membru in consiliul consultativ al revistei JSRI - Journal for the Study for Religions and Ideologies. Opera sa insumeaza volume individuale, volume editate, si coordonate, studii publicate in volume si reviste de circulatie nationala si internationala.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

28 Septembrie 2013

Vizualizari: 914

Voteaza:

Conferinta pe tema "Stiinta si Religie" la Bistrita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE