Dialog intre generatii la Lupsa de Jos

In cadrul proiectului “Identitate etnofolclorica in Brostenii Mehedintiului - restituire a patrimoniului imaterial local”, la Lupsa de Jos a avut loc marti, 30 iulie, conferinta-eveniment “De la nastere la marea trecere in traditia locala”, conceputa sub forma unei sezatori in vatra satului.
 
Participantii la sezatoare, reprezentanti a trei generatii, si-au dat intalnire la scoala din mijlocul satului, care a devenit, pret de cateva ceasuri, mediu de dialog cultural si educational. Cei mai tineri au privit cu luare aminte gesturile specifice obiceiurilor traditionale si acele expresii corporale, care insotite de anumite cuvinte, alcatuiesc bogatul fond al traditiilor locale. De asemenea, a fost organizata si o expozitie de obiecte folosite in gospodariile satesti.
 
Nasterea, casatoria si moartea, sau marea trecere, dupa cum este numita aceasta experienta singulara a umanitatii, au constituit punctele de plecare in redescoperirea patrimoniului imaterial local. Cantecul folcloric specific zonei a fost prezentat si interpretat de un taraf de lautari batrani, alcatuit din trei instrumentisti, un viorist, un acordeonist si un contrabasist, evidentiind modul de armonizare sarac, dar autentic al melodiilor populare de acum 30-50 de ani. In paralel, un tanar iubitor al reginei instrumentelor, in varsta de numai 9 ani, a dat dovada de o virtuozitate iesita din comun, dobandita prin auditie si studiu, metode didactice foarte putin intrebuintate de generatiile trecute. Si-au dat concursul si membrii ansamblului “Doruletul”, care au cantat piese vechi, impreuna cu Sita Novac, profesor de cant popular.

Conferinta propriu-zisa a fost sustinuta de Maria Mandroane, doctor in etnologie, de la Muzeul Satului Banatean, care a cercetat satele comunei Brosteni, identificand elementele de folclor care izoleaza si scot in relief trasaturi unice ale zestrei sufletesti a mehedintenilor de pe aceste plaiuri.

Proiectul mentionat, finantat de Administratia Fondului Cultural National, face posibil procesul complex de reinviere a traditiilor autentice ale zonei. Initiat de Asociatia "Fiii Lupsei", in parteneriat cu Episcopia Severinului si Strehaiei, Asociatia Ariadnae Filum pentru Cultura a Romanilor (Vlahilor) din Serbia, Muzeul Satului Banatean, Consiliul Local al Comunei Brosteni si Scoala cu clasele I-VIII Brosteni, proiectul si-a propus de la bun inceput sa aduca in sfera publicitatii acele elemente de folclor ce se afla in pericol de disparitie si sa le transmita mai departe generatiilor tinere, ca pe o comoara de mare pret.

Tot in cadrul proiectului, s-a infiintat, de cateva saptamani, Ansamblul Folcloric “Doruletul”, ce reuneste saptamanal, sub coordonarea a doi profesori, de dans si de cant popular, tinerii din sat si din imprejurimi care doresc sa redescopere frumusetea ascunsa in trilurile cantecelor vechi si in miscarile antrenante ale jocului folcloric traditional.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

Pe aceeaşi temă

01 August 2013

Vizualizari: 229

Voteaza:

Dialog intre generatii la Lupsa de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

traditii datini obiceiuri

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE