Expozitia ARS INCOGNITA, la Cluj-Napoca

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului si in colaborare cu Institutul de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca, cu Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, Muzeul „Astra” din Sibiu si Biblioteca Judeteana Mures din Targu-Mures, propune publicului, in perioada 7-31 august 2014, expozitia Ars incognita. Fascinanta lume a unui iconar din secolul XVIII.

Curajoasa abordare a picturii bisericilor romanesti, datorata in mare parte unor artisti anonimi, aceasta expozitie se anunta a fi si o aventura in universul spiritual al credinciosilor, prin prezenta, la vernisajul care va avea loc in 7 august, la ora 17, a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Dragomiresti din Maramures.

Maestrul a carui creatie va putea fi admirata, fiind expuse circa 30 din lucrarile sale, a activat cu deosebire in localitatile din jurul Clujului si in Salaj, cea mai timpurie atestare fiind din 1748, iar cea mai tarzie din 1779. Deoarece nu a fost identificata nicio lucrare semnata, arta sa nu a putut constitui subiectul unor lucrari stiintifice, ramanand astfel necunoscuta.

Ea este restituita acum pentru prima data, sub semnul tainei care, in arta bizantina, a imbinat mestesugul artistilor cu revelatia divina, insusi Dumnezeu descoperindu-se oamenilor prin icoanele pictate cu evlavie si credinta.

Talentat si evlavios in acelasi timp, maestrul anonim prezentat acum se numara printre cei care s-au invrednicit sa fie autorii unor icoane facatoare de minuni, una din creatiile sale dovedindu-se incombustibila, fiind singura supravietuitoare a incendiului care a mistuit, in 1949, Manastirea de la Dragomiresti. Aceasta icoana miraculoasa se adauga expozitiei pe de o parte din ratiuni stiintifice, in efortul de a-l cunoaste mai bine pe pictor, dar mai ales ca experienta a trairii personale a credintei – pentru participantii la vernisajul expozitiei –, una din componentele esentiale ale ratiunii de a fi a icoanei bizantine, pe parcursul istoriei sale, fiind tocmai calitatea sa de a mijloci prezenta reala a divinitatii.

Expozitia isi propune astfel curajosul tel de a imbina latura estetica, artistica a icoanei cu cea spirituala, taumaturgica si transcendentala, propunand o cunoastere deopotriva din exterior si interior a unui obiect aproape nelipsit din universul nostru cotidian, dar caruia in ultimul timp, datorita educatiei secularizate si prea numeroaselor griji existentiale, i-a fost uitata adevarata semnificatie.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 August 2014

Vizualizari: 165

Voteaza:

Expozitia ARS INCOGNITA, la Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE