Manastirea „Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul” – Camarasasca, din judetul Gorj, si-a serbat luni hramul. Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, impreuna cu un numeros sobor de preoti si diaconi.
Praznicul Sfantului Mare Prooroc Ioan, Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, a adunat la Manastirea Camarasasca sute de credinciosi gorjeni veniti din toate colturile judetului pentru a lua parte la slujba Sfintei Liturghii si pentru a asculta cuvantul de invatatura al IPS Parinte Mitropolit Irineu.
Praznuirea celui ce „s-a jertfit pentru Adevar si legea lui Dumnezeu”
Sarbatoarea a inceput prin slujba Vecerniei, unita cu Privegherea. Luni, la primele ore ale diminetii, parintii slujitori l-au intampinat pe IPS Irineu in biserica mare, dupa care au luat parte la oficierea Sfintei Liturghii, in altarul de vara al cinstitului asezamant. La final, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credinciosilor prezenti despre rolul si exemplul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul in iconomia mantuirii noastre: „Noi il cinstim pe Botezatorul Domnului nu neaparat ca pe unul care a fost ucis de Irod, ci mai ales pentru jertfa lui. In moartea sa a fost ca un stalp de lumina care nu s-a clatinat si ne-a aratat ca Adevarul despre care a vorbit este puternic si vrednic de toata osteneala noastra. Prin mucenicia sa, sfantul ne aduce aminte de cuvintele Mantuitorului Hristos care spune: «Oricine va marturisi despre Mine inaintea oamenilor si Eu voi marturisi despre el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri» (Matei 10, 32). Asadar, sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul ne da curajul de a ne arata darji in fata rautatilor umane. Din exemplul sau invatam cum trebuie sa-L marturisim pe Iisus Hristos si in ce fel putem arata prin viata noastra virtutea, curajul si barbatia. De aceea praznicul de astazi este cu post si rugaciune, ca sa nu se arate sarbatoarea ca pe o continuare a banchetului lui Irod, ci sa fie o apropiere de viata sfantului. Asa cum el a postit si noi trebuie sa postim in ziua lui. De aceea, pe de o parte numim ziua de astazi praznic, cum este randuiala orcarui praznic de bucurie si, pe de alta parte, smerenie, in amintirea celui care s-a jertfit pentru Adevar si legea lui Dumnezeu”.
Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita slujba Parastasului pentru ctitorii, ostenitorii si binefacatorii sfantului asezamant.
Manastirea Camarasasca a fost temeluita in anul 1780, in timpul domnitorului Alexandru Ipsilanti. In secolul al XIX- le a fost refacuta si consolidata de membri familiei Camarasescu, din Targu Carbunesti. A fost mai multa vreme inchisa in timpul regimului comunist, revenind in patrimoniul Bisericii din Oltenia abia in anul 1992, in timpul vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu. Astazi functionaza ca manastire de maici si are 20 de vietuitoare care sunt conduse de maica Hristofora.
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.