Hramul manastirii Morisena

La sarbatoarea "Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul", Manastirea Morisena-Cenad, din Arhiepiscopia Timisoarei si-a praznuit hramul. Cu acest prilej, zeci de credinciosi banateni si-au indreptat pasii spre asezamantul monahal de la granita Romaniei cu Ungaria, pentru a participa la sfintele slujbe inchinate Inaitemergatorului Domnului.Sfanta Liturghie a fost oficiata in paraclisul de vara al manastirii, de Preasfintitul Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu arhim. Simeon Stana, exarhul manastirilor din cuprinsul eparhiei si pr. Gheorghe Sutac, protopopul Sannicolaului Mare. Raspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic “Sfantul Ioan Damaschin” al studentilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Arad.

In finalul slujbei, ierarhul a transmis credinciosilor prezenti si obstii monahale, conduse de monahia Stefania Fronea, binecuvantarea si purtarea de grija a Inalt Preasfintitului Parinte Nicolae, Mitropolitul Banatului

Cea mai veche asezare monahala din tara

Manastirea Morisena, din comuna Cenad, judetul Timis, a fost infiintata in anul 2003 deoarece la Cenad, vechea Morisena, exista, in jurul anului 1002, o manastire de calugari rasariteni – cea mai veche atestata documentar de pe teritoriul tarii noastre. De aceea, cu timpul, s-a constatat ca prezenta unui lacas monahal in acea parte a eparhiei ar contribui la revigorarea vietii bisericesti. Astfel, cu binecuvantarea Intaistatatorului Banatului, Inalt Preasfintitul Nicolae, a fost sfintit terenul aflat la hotarul comunei Cenad, donat de primarie, si pusa piatra de temelie pentru biserica noului asezamant monahal, incredintat spre ocrotirea Sfantului Ioan Botezatorul. Noul lacas de cult a fost tarnosit la 24 iunie 2005 de PS Lucian, Episcopul Caransebesului, la vremea aceea Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. Tot atunci, s-au binecuvantat corpul de cladire si paraclisul de vara, toate construite in plin camp, altadata pe un loc arabil. In prezent, obstea manastirii numara zece vietuitoare, stareta fiind monahia Stefania Fronea, iar duhovnic ieromonahul Matei Hadarig.

Sursa: mitropolia-banatului.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 478

Voteaza:

Hramul manastirii Morisena 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE