Hramul Manastirii Oasa

Vineri, 27 iulie, in ziua de pomenire a Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, IPS Irineu va oficia sfanta liturghie la hramul Manastirii Oasa.

Manastirea Oasa s-a infiintat in 1990. A functionat ca manastire de maici pana in anul 1999, iar din anul 2000, prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost transformata in manastire de calugari. In anul 2000 a venit la Oasa intreaga obste a manastirii Posaga, in frunte atunci cu parintele Andrei Barbu, acum exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. In prezent manastirea se afla sub obladuirea Parintelui staret Protosinghel Iustin Miron.

Manastirea Oasa a fost si ramane legata duhovniceste de Parintele arhim. Teofil Paraian, de la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Parintele Teofil era invitatul special al taberelor de munca si rugaciune organizate de 18 ani neintrerupt – tabere incepute inca de cand obstea era la Posaga, iar din 2009 misiunea a fost preluata de parintii de la manastirea Oasa.

Si-n acest an s-a organizat aceasta tabara duhovniceasca, inaintea hramului, la care au fost prezenti tineri, elevi si studenti de la licee si centre universitare din intreaga tara care au participat la slujbele manastirii, la conferinte si documentare religioase si culturale, discutii cu tinerii si drumetii pe munte. Evenimentul este organizat de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani, filialele Oradea si Timisoara cu scopul de a oferi participantilor prilejul potrivit pentru aflarea raspunsurilor la unele dintre intrebarile si nedumeririle lor, precum si de a descoperi bucuria si ajutorul rugaciunii.

Manastirea Oasa are doua hramuri. Primul este Adormirea Maicii Domnului, iar al doilea Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon.

La manastirea Oasa se afla si o particica din moastele Sf. Pantelimon alaturi de alte sfinte moaste si o copie dupa icoana Maica Domnului Pantanasa primita de la manastirea Vatoped din Sfantul munte Athos.

Sursa: Radio Reintregirea
 

Pe aceeaşi temă

26 Iulie 2012

Vizualizari: 1026

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE