Icoane ale femeilor credincioase din Biserica

Femeile mironosiţe au avut o credinţă puternică şi o iubire sfântă faţă de Mântuitorul Iisus Hristos. Ele au văzut răstignirea Lui şi de departe priveau cum El a pătimit. Persoanele care au văzut răstignirea lui Hristos şi moartea Sa pe Cruce au fost cele dintâi care s-au bucurat de Învierea Lui”, a evidenţiat Patriarhul României în cuvântul de învăţătură rostit în Duminica a 3-a după Paşti, a Mironosiţelor, la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol, Stavropighie Patriarhală.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, le-a vorbit credincioşilor prezenţi la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Techirghiol despre credinţa, curajul şi evlavia femeilor mironosiţe. „Femeile mironosiţe sunt dascăli ai noştri, nu printr-o învăţătură deosebită de cea a Sfinţilor Apostoli, ci prin modul lor de a exprima credinţa şi evlavia faţă de Hristos, prin modul lor de a arăta că omul credincios are o tărie sufletească, o forţă spirituală în a mărturisi credinţa”, a subliniat Preafericirea Sa. Părintele Patriarh Daniel a precizat că din Evanghelia citită în cadrul Sfintei Liturghii învăţăm că mai întâi contează credinţa şi încrederea noastră în ajutorul lui Dumnezeu, mai mult decât în ajutorul oamenilor. „Vedem că atunci când lipseau bărbaţii, atunci când lipsea un ajutor omenesc pentru a da la o parte piatra de pe mormânt, Dumnezeu Însuşi a trimis un înger ca să răsplătească credinţa, evlavia şi preţuirea pe care le arătau aceste femei mironosiţe faţă de Iisus. «Cine ne va prăvăli nouă piatra de la uşa mormântului?» Această întrebare a femeilor mironosiţe este adesea întrebarea multor mame, multor soţii, multor femei care trec prin necazuri, care se confruntă cu boala, cu sărăcia, cu încercările şi greutăţile vieţii. De aceea, în popor există această expresie - «mi s-a luat o piatră de pe inimă» -, folosită atunci când cineva s-a izbăvit de o suferinţă sau de o îngrijorare mare. Când nu se mai găsesc oameni care să ne ajute, atunci ne ajută Dumnezeu Însuşi”, a explicat Patriarhul României.

Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat apoi că femeile mironosiţe sunt icoana tuturor femeilor credincioase din Biserică, „femei care de-a lungul istoriei, prin credinţa, curajul şi jertfelnicia lor, au devenit adesea muceniţe sau martire, mărturisind cu preţul vieţii lor pe Hristos Cel răstignit şi înviat, sau au devenit cuvioase maici şi surori în mănăstiri, sau bune mame creştine în familie, care au dat naştere copiilor şi i-au crescut în dreapta credinţă, binevestind prin evlavia, smerenia şi hărnicia lor în familie, Biserică şi societate, credinţa lor în Iisus Hristos (...). Femeile mironosiţe au devenit icoana femeilor credincioase, care susţin financiar, sau cu munca lor, construcţia de biserici şi împodobirea acestora, ajutorarea săracilor, a copiilor orfani, a bătrânilor şi a bolnavilor. Ele reprezintă pe mamele creştine care cer ajutorul lui Hristos, pentru a putea creşte copii în credinţă, pentru fi soţii credincioase în familie şi femei evlavioase în Biserică, pentru a fi purtătoare de valori ale credinţei”, a precizat Preafericirea Sa.

În încheiere, Părintele Patriarh Daniel a subliniat că femeile mironosiţe le reprezintă şi pe mulţimea profesoarelor de religie, pe asistentele medicale şi sociale, precum şi pe toate femeile care lucrează în instituţii de educaţie şi cultură şi în multe alte domenii de activitate. La final, Preafericirea Sa a oferit obştii Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol mai multe cărţi apărute recent la editurile Patriarhiei Române.

Arhid. Ştefan Sfarghie
Sursa: ziarullumina.ro

Pe aceeaşi temă

16 Mai 2016

Vizualizari: 95

Voteaza:

Icoane ale femeilor credincioase din Biserica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE