In dupa-masa zilei de 7 august 2014, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca a avut loc vernisajul expozitiei „Ars incognita. Fascinanta lume a unui iconar de sec. XVIII”. Expozitia cuprinde zeci de lucrari ale unui pictor anonim care a activat cu deosebire in judetele Cluj si Salaj. Au participat la eveniment: IPS Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, dl.
Icoana a fost adusa de o delegatie din partea manastirii, condusa de staretul asezamantului monahal, pr. ieromonah Sofronie Perta. Au venit la vernisaj si membrii corului manastirii maramuresene, imbracati in straie populare, care au cantat in deschiderea evenimentului, pricesne inchinate Maicii Domnului.
Icoane facatoare de minuni, in pelerinaj la Cluj
Cu prilejul deschiderii expozitiei „Ars incognita. Fascinanta lume a unui iconar de sec. XVIII”, IPS Andrei a vorbit despre sansa de a avea la Cluj-Napoca icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dragomiresti precum si toate icoanele acestui pictor anonim, pe care cercetatorii implicati s-au straduit sa le gaseasca si sa le prezinte oamenilor: „De obicei, la icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului mergem noi in pelerinaj, de data aceasta se vede ca au venit ele in pelerinaj la noi si ne bucuram. Aceasta preocupare duhovniceasca de a merge in pelerinaj la icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului de la o manastire sau de la alta, sau de a le venera asa cum se cuvine, nu poate lipsi din crestinismul autentic”.
A luat cuvantul la vernisaj si cercetatorul si muzeograful Ana Dumitran de la Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, care alaturi de dl. acad. Marius Porumb si pr. Siluan Timbus de la Manastirea Nicula au colaborat la aceasta cercetare privind icoanele acestui pictor anonim: „Acest maestru anonim este in primul rand un maestru al icoanelor din jurul Clujului. Asa ca intr-un fel, aceste icoane se intorc acasa. E greu de spun daca atelierul pictorului a fost in Cluj sau in vecinatate, daca aceste icoane au fost pictate in atelier sau au fost pictate fiecare in parohiile in care au fost gasite, dar, din punct de vedere spiritual, si a bucuriei de a fi din nou impreuna cu icoanele sale, aceste icoane s-au intors acasa”.
Expozitia va fi gazduita de Muzeul Etnografic al Transilveniei pana in data de 31 august.
Autor: Alexandra Anderes
Sursa: radiorenasterea.ro.
-
Consideratii despre sfintele icoane
Publicat in : Duminica Ortodoxiei -
Sfintele icoane - valoarea simbolica, sacramentala si morala
Publicat in : Dogma -
Icoane inedite - Icoane bizantine cu psalti
Publicat in : Cantarea -
Biserici cu icoane Facatoare de Minuni din Romania
Publicat in : Pelerinaje -
Concurs scolar de icoane: Hristos se naste, slaviti-L !
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.