Inaltarea Sfintei Cruci - Pelerinaj pe Muntele Mic

Episcopia Caransebesului organizeaza cu prilejul Sarbatorii Inaltarii Sfintei Cruci, 14 septembrie a.c.

, traditionalul pelerinaj la Crucea ridicata pe Muntele Mic in memoria eroilor banateni.

Aceasta praznuire, prin insemnatatea ei liturgica si prin solemnitatea manifestarilor desfasurate langa crucea-monument ce strajuieste Caransebesul si imprejurimile, reprezinta un reper duhovnicesc de mare importanta pentru intreg Banatul.

Sfintele Slujbe vor fi oficiate de un sobor de Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, din care face parte si Preasfintitul Parintele nostru Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

La aceste manifestari va participa si Brigada 18 Infanterie Banat care va aduce onoruri militare eroilor banateni jertfiti pentru libertatea si demnitatea noastra.

La orele diminetii Ierarhii si oficialitatile vor fi intampinati la troita de la intrarea in statiunea Muntele Mic, apoi va urma o procesiune solemna catre Crucea de pe Muntele Mic. In altarul de vara, special amenajat pentru acest important eveniment, va fi savarsita Sfanta Liturghie, iar la final se va oficia o slujba de pomenire a eroilor banateni. Manifestarile se vor incheia, ca in fiecare an, cu depunerea de coroane la Crucea-monument si cu asteptata parada militara.

Crucea de pe Muntele Mic este un monument al personalitatilor banatene ce strajuieste Banatul Montan, asemenea crucii de pe Caraiman. Aceasta Golgota a Banatenilor a primit prima Liturghie arhiereasca in anul 2006 la praznicul Inaltarii Sfintei Cruci. Crucea initiala a fost realizata din trunchiuri de brad si a fost sfintita in 1936. In prezent este realizata dintr-un schelet metalic si se afla amplasata pe coasta muntelui, este electrificata si este vizibila din Caransebes, Lugoj si in zilele senine, chiar din Timisoara.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Septembrie 2012

Vizualizari: 851

Voteaza:

Inaltarea Sfintei Cruci - Pelerinaj pe Muntele Mic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE