Intalnire intre Patriarhii Constantinopolului si Antiohiei

Preafericitul Ioan, Patriarhul Antiohiei si al intregului Orient, a efectuat prima vizita irenica in calitate de Patriarh la sediul Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, unde s-a intalnit cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Cei doi intaistatatori au savarsit Sfanta Liturghie in Biserica "Sfantul Gheorghe“ din Constantinopol, duminica, 2 iunie, inconjurati de un sobor de arhierei din sinoadele celor doua Biserici Ortodoxe surori, se arata pe site-ul fanarion.

blogspot.ro. In cuvantul sau, Patriarhul Ecumenic a subliniat rolul acestei coliturghisiri istorice in sensul unitatii Bisericii, spunand ca "trebuie sa pastram unitatea dintre noi ca pe lumina ochilor, fiindca fara aceasta este cu neputinta sa lucreze Dumnezeu in poporul sau“.

Totodata, Sanctitatea Sa Bartolomeu a facut aprecieri pozitive asupra personalitatii Patriarhului Ioan subliniind darurile sale, ethosul si viata sa ascetica, asezarea in traditie si ravna in lucrarea virtutilor. S-a referit si la evenimentul dureros pentru Biserica Ortodoxa a Antiohiei, si personal pentru Patriarhul Ioan si pentru toata Ortodoxia, al rapirii Mitropolitului Pavel de Alep, fratele Patriarhului Antiohiei, care a cazut victima rapirii impreuna cu ierarhul siro-iacobit Ioan. In raspunsul sau, Patriarhul Ioan a vorbit despre Biserica Antiohiei, care a aratat o multime de sfinti deveniti cunoscuti in toata lumea si care au influentat viata si drumul gandirii crestine prin scrierile lor. Patriarhul a mai spus ca este nevoie de energizarea dialogului teologic intercrestin si interreligios, iar o insemnatate in acest demers o are slujirea saracilor si a celor nepu-tinciosi, amintind de cuvintele fostului patriarh al Antiohiei, Ignatie al IV-lea: "Suntem chemati sa stergem lacrimile tuturor celor care plang“.

Marius Nedelcu

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 Iunie 2013

Vizualizari: 239

Voteaza:

Intalnire intre Patriarhii Constantinopolului si Antiohiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE