Locasuri de cult din Arhiepiscopia Ramnicului cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Cu prilejul praznicului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, miine, 8 noiembrie 2012, mai multe manastiri, schituri si biserici din Arhiepiscopia Ramnicului isi vor sarbatori hramul. Din randul asezamintelor monahale valcene ce isi vor serba hramul la aceasta data amintim Manastirea Arnota si Schitul Lacul Frumos.

Manastirea Arnota
Ctitorita de Matei Basarab intre 1633 si 1634, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, Manastirea Arnota este situata la 37 km de Rm. Valcea, aproape de Manastirea Bistrita. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.

Cercetarile din anul 1974, efectuate sub egida Directiei Monumentelor Istorice, au permis sa se constate ca la temelia actualei biserici se gasesc urmele altor biserici inca nedatate, care vor fi existat aici.

Pridvorul cu turla i-a fost adaugat de catre domnitorul Constantin Brancoveanu intre anii 1705-1706, la inceputul domniei sale, odata cu reparatiile, ca tot el sa ii reconstruiasca catapeteasma, o adevarata opera de arta sculpturala, in stil brancovenesc (din 1913 se afla la muzeul din Bucuresti) si renoveaza pictura, fara sa o inlocuiasca pe cea originala.

Usa bisericii, sculptata in lemn de castan, are o inscriptie in limba slavona, in care se spune astfel: „Aceste usi le-a facut Constantin Brancoveanu vel-logofat”. Ele pastreaza pictura originala „dreasa” sub evlaviosul domn, cand s-a zugravit si pridvorul, pe care tot el il adaugase, pictura ce nu a rezistat pana astazi. Pictura initiala are o mare valoare artistico-documentara, foarte valoros fiind portretul lui Matei Basarab, realizat in 1644 de zugravul Stroe din Targoviste.

Biserica manastirii este o constructie mica, cu o linie simpla si sobra, fiind realizata dupa un plan trilobat, cu abside poligonale si pridvor deschis. Renovarea ei s-a facut intre anii 1852-1856, de catre domnitorul Barbu Stirbei, care a daramat chiliile vechi din vremea lui Matei Basarab, deja ruinate si a ridicat aici alte cladiri, dupa planul unor arhitecti straini.

In anul 1934 s-au mai zidit unele chilii care exista si astazi, intr-una fiind amenajat un mic muzeu in care au fost expuse odoarele manastirii, iar intre anii 1954-1958 a fost consolidat intregul asezamant monahal si s-au introdus instalatii de apa si incalzire.

In pronaosul bisericii actuale se afla doua morminte: mormantul lui Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, ingropat mai intai la Targoviste si adus apoi la Arnota, dupa rascoala Seimenilor, si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, fost ostean al lui Mihai Viteazul, cazut in timpul luptelor din Transilvania (inmormantat in anul 1604 la Alba-Iulia, ramasitele lui pamantesti fiind aduse la Arnota in 1648).

Dupa 1999 Arnota a devenit manastire de maici. Din incredintarea si purtarea de grija a Preasfintitului Parinte Gherasim, Manastirea Arnota a fost renovata in ultimii anii, incepand din 2003. A fost ridicata incinta din partea de vest si chiliile din partea de nord pe temeliile vechi ale manastirii, precum si un paraclis cu o arhitectura deosebita.
Aceast frumos asezamant monahal, situat pe o terasa a muntelui Buila, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerat pe buna dreptate unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.

Schitul Lacul Frumos
Schitul Lacul Frumos cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” este asezamant de calugari si se afla situat in comuna Vladesti, satul Pleasa, avand ca ctitori pe ieromonahul Paisie Vasiloglu de la Manastirea Frasinei si localnicii Traian Avrinte si Mihail Gujan. Sfantul Schit „Lacul Frumos” a fost ridicat cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Gherasim, Episcopul Ramnicului, intre anii 1994-1997.

De asemenea, cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil au fost ridicate numeroase biserici de enorie de pe intinsul Eparhiei Ramnicului :
In Protoieria Ramnicu Valcea: Parohia „Sfintii Arhangheli” din municipiul Rm.Valcea; Parohia Goranu din municipiul Rm.Valcea; Parohia Colonie Nuci din municipiul Rm.Valcea; Parohia Cetatuia I din municipiul Rm.Valcea; Parohia Calimanesti II, loc. Calimanesti; Parohia Babeni I-Ungureni, loc. Babeni; Parohia Bogdanesti I, com. Bujoreni, sat Bogdanesti; Parohia Barza, com. Budesti, sat Barza; Parohia Govora Sat, com. Mihaesti; Parohia Launele de Jos, com. Danicei, sat Launele de Jos; Parohia Simnic, com. Budesti, sat Racovita; Parohia Spinu, com. Perisani;

In Protoieria Dragasani: Parohia Frincesti II, com. Frincesti, sat Viisoara; Parohia Otetelisu, com. Balcesti; Parohia Prundeni I, com. Prundeni, sat Tataroaia; Parohia Usurei I, com. Susani;

In Protoieria Horezu: Parohia Brosteni I, com. Copaceni; Parohia Tomsani, com. Tomsani; Parohia Serbanesti, com. Pausesti-Otasau, sat Serbanesti;

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Noiembrie 2012

Vizualizari: 424

Voteaza:

Locasuri de cult din Arhiepiscopia Ramnicului cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE