Manastirea Antim si-a sarbatorit hramul

Mănăstirea Antim din Capitală a îmbrăcat, în Duminica Tuturor Sfinţilor, haine luminoase de sărbătoare, cu ocazia hramului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi bucureşteni.Hramul mănăstirii din inima Capitalei a început de sâmbătă, 6 iunie, cu slujba Privegherii. A doua zi dimineaţă, a fost săvârşită slujba Acatistului Tuturor Sfinţilor, apoi Ceasurile şi Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a subliniat faptul că sfinţii sunt dovada concretă a prezenţei şi lucrării Duhului Sfânt în Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „Evanghelia de astăzi ne arată că Mântuitorul oferă această cinstire tuturor celor care-L iubesc pe El şi care Îi urmează lăsând toate. Ne vom întreba, de ce Mântuitorul ne cere să-L iubim mai mult pe El decât pe propriii noştri părinţi, fraţi şi surori etc.? Lucrul acesta nu înseamnă o oprire a iubirii noastre, care trebuie arătată semenilor noştri. Din cuvintele acestea învăţăm că iubirea noastră faţă de părinţi, fraţi, surori, copii şi faţă de toţi cei din jurul nostru este o iubire epuizabilă şi trecătoare, dacă nu se hrăneşte din iubirea noastră faţă de Dumnezeu Cel veşnic. Şi lucrul acesta îl vedem adesea, mai ales la oamenii care cred puţin sau care nu cred deloc şi care se manifestă cu puţină iubire faţă de părinţii pe care îi uită sau îi abandonează”, a explicat Preasfinţia Sa.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a vorbit credincioşilor despre hramul Mănăstirii Antim, dat acesteia de ctitorul ei, Sfântul Antim Ivireanul, într-o vreme tulbure din istoria Ţării Româneşti. „Biserica aceasta a Mănăstirii Antim, care anul acesta împlineşte 300 de ani de la târnosirea ei, a fost închinată Tuturor Sfinţilor de sfântul ei ctitor: Sfântul Mitropolit Antim Ivireanul. Credem că atunci când el a ales acest hram s-a gândit fără îndoială şi la domnitorul său, Sfântul Constantin Brâncoveanu, care cu un an înainte de sfinţirea mănăstirii a pătimit moarte martirică la Constantinopol, împreună cu cei patru feciori ai lui. Impresionat de această jertfă excepţională, într-o perioadă în care Ţara Românească se afla tocmai sub suzeranitatea celor care l-au ucis pe Brâncoveanu şi pe fiii săi, iar ţara însăşi era condusă de cei care l-au trădat pe Brâncoveanu, cinstirea lui neputând fi afirmată în mod deschis, Sfântul Antim Ivireanul a dat acest hram mănăstirii, ca printre sfinţii lui Dumnezeu din toate timpurile şi din toate locurile să se numere şi Sfinţii Brâncoveni. De moarte martirică avea să se învrednicească un an mai târziu după sfinţirea mănăstirii, în anul 1716, însuşi ctitorul ei, Sfântul Antim”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Mănăstirea Antim are de ieri, 8 iunie, un nou slujitor. Monahul Antipa Burghelea a fost hirotonit ierodiacon, în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşită la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sursa:ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Iunie 2015

Vizualizari: 198

Voteaza:

Manastirea Antim si-a sarbatorit hramul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE