Manastirile Agapia si Varatec au primit vizita Preafericitului Parinte Patriarh Daniel

Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Preafericitul Parinte Hristofor, Mitropolitul tinuturilor Cehiei si Slovaciei au vizitat, ieri 14 octombrie 2012, in cursul dupa amiezii, Manastirea Agapia si Manastirea Varatec din judetul Neamt. Cei doi Intaistatatori au fost insotiti de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, ne informeaza basilica.ro.

Vizita la Manastirea Agapia
Cu aceasta ocazie, Preasfintitul Parinte Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor a oficiat o slujba de multumire. Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oferit manastirii o Cruce de binecuvantare, precum si mai multe carti liturgice.

Manastirea Agapia, denumita si Manastirea Agapia Noua pentru diferentiere de Schitul Agapia Veche, este o manastire de maici situata pe valea paraului Agapia, la o distanta de 9 km de orasul Targu Neamt. Istoria Manastirii Agapia este strans legata de istoria Schitului Agapia Veche sau Agapia din deal. Denumirea de Agapia provine de la sihastrul Agapie care s-a nevoit in poiana unde se afla astazi Manastirea Agapia Veche. Deoarece manastirea din deal era greu accesibila, dupa anul 1600 unii calugari s-au stabilit aici si au construit o biserica de lemn.

Vizita la Manastirea Varatec
In cursul serii Manastirea Varatic din judetul Neamt a primit vizita Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si a Preafericitului Parinte Hristofor, Mitropolitul tinuturilor Cehiei si Slovaciei, insotiti de Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Si aici, Preasfintitul Parinte Episcop-vicar Calinic Botosaneanul a oficiat o slujba de multumire.

Dupa momentul liturgic, stareta Manastirii Varatec, Stavrofora Iosefina Giosanu, a multumit Preafericitului Parinte Patriarh Daniel și Preafericitului Parinte Hristofor pentru popasul facut in mijlocul obstii monahale.

In cuvantul Sau, Patriarhul Romaniei a salutat activitatea social filantropica din cadrul asezamantului monahal si a amintit ca Preafericitul Parinte Hristofor se afla aici pentru prima data in calitate de Intaistatator al tinuturilor Cehiei si Slovaciei.

Preafericitul Parinte Hristofor a multumit cu acest prilej Patriarhului Romaniei, dar si obstii monahale de la Varatec, pentru sprijinul acordat Preafericirii Sale in timpul cand era Episcop de Olomouc.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a daruit si aici, pentru altarul manastirii, mai multe carti de cult.

Preafericitul Parinte Daniel si Preafericitul Parinte Hristofor vor reveni la Bucuresti in cursul acestei seri. Vizita celor doi Intaistatatori in Arhiepiscopia Iasilor a fost prilejuita de sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.

Manastirea Varatec este o manastire ortodoxa de maici situata intr-o poiana de la poalele muntilor, in satul Varatec din comuna Agapia, judetul Neamt, la o distanta de 12 km de orasul Targu Neamt. Manastirea a fost fondata in anul 1785 de catre schimonahia Olimpiada, impreuna cu duhovnicul Iosif. In aceasta lucrare, maica Olimpiada a fost sfatuita și indrumata de Paisie Velicicovschi, staretul Manastirii Neamt. Trecuta sub administrarea Manastirii Agapia din apropiere, Manastirea Varatec a devenit manastire independenta in anul 1839.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

15 Octombrie 2012

Vizualizari: 460

Voteaza:

Manastirile Agapia si Varatec au primit vizita Preafericitului Parinte Patriarh Daniel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE