Master-class de muzica bizantina la Manastirea Nicula

Manastirea Nicula va gazdui un master-class de muzica bizantina intre 4 si 10 septembrie, pe care il va sustine profesorul elen Gregorios Stathis din Atena, compozitor si dirijor, o personalitate de renume a acestei discipline.

Master-class-ul este organizat de Academia de Muzica "Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, Manastirea "Adormirea Maicii Domnului“ Nicula, judetul Cluj, Grupul "Sfantul Ioan Damaschinul“ si Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, din Cluj-Napoca. Alaturi de profesorul Gregorios Stathis se vor afla asistentii sai Ioannis Liakos si Gregorios Anastasiou. Din 2012, Gregorios Stathis este doctor honoris causa al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima“. Profesorul grec a publicat numeroase volume si articole despre civilizatia bizantina.

"Cursurile vor avea loc la academia din cadrul Manastirii Nicula, aici vor fi prezenti mai multi cursanti din zona Transilvaniei“, a precizat staretul Manastirii Nicula, protos. Nicolae Moldovan, care a adaugat ca acest master-class a mai fost gazduit de manastire si acum doi ani.

Sorin Albu, coordonatorul Grupului "Ioan Damaschinul“ din Cluj-Napoca, a precizat ca acest master-class a ajuns la cea de-a treia editie, fiind organizat intr-un interval de patru ani. Cursul se adreseaza in primul rand profesionistilor, protopsaltilor si psaltilor, cercetatorilor interesati de paleografia muzicii bizantine, numarul de locuri fiind limitat.

"Participantii sunt din toata tara, iar din Transilvania participa si monahii, si monahi care sunt interesati de muzica psaltica“, a spus Sorin Albu, care a adaugat ca acest curs vizeaza pastrarea unei traditii milenare. "In Transilvania, dupa anii ’90, au fost preocupati de muzica bizantina grupurile «Ioan Damaschinul» din Cluj-Napoca si «Lumina lina» din Alba Iulia, care au incercat sa aduca aici specialisti din domeniu, din tara si strainatate“, a spus Sorin Albu, care a adaugat ca acest master-class arata preocuparea pentru conservarea unor valori din patrimoniul universal.

In cadrul cursurilor care vor avea loc la Manastirea Nicula participa specialisti importanti din domeniu, care au o pregatire teoretica si practica recunoscuta. Cursantii vor participa in prima parte a zilei la prelegeri ce vizeaza partea teoretica, iar dupa-amiaza vor avea cursuri practice, prilej cu care vor invata glasurile bisericesti, conform celor precizate de Sorin Albu.

In data de 8 septembrie, participantii la master-classul de cant bizantin vor participa, alaturi de Grupul "Ioan Damaschinul“, la hramul Manastirii Nicula, inchinat Maicii Domnului. De asemenea, in data de 10 septembrie, cursantii vor oferi un concert de muzica bizantina la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de la Cluj-Napoca.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

28 August 2013

Vizualizari: 474

Voteaza:

Master-class de muzica bizantina la Manastirea Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE