Mii de credinciosi de pe Valea Tiblesului se indreapta spre Manastirea Dobric

Manastirea din localitatea bistriteana Dobric, cunoscuta si sub numele de "Nicula Tiblesului" isi asteapta in aceste zile pelerinii. Credinciosii din Transilvania si cu precadere din judetul Bistrita-Nasaud se aduna an de an aici de praznicul “Adormirii Maicii Domnului” pentru a se ruga Maicii Preacurate. Pelerinii sosesc inca din ajun pentru a participa la slujbele care sunt oficiate la asezamantul monahal cu prilejul hramului.Si in acest an, la fel ca anii trecuti, programul liturgic va debuta joi seara, de la ora 20, cand se va savarsi Vecernia Mare şi Litia, urmate de Paraclisul Maicii Domnului si un cuvant de invatatura rostit de Pr. Liviu Vidican-Manci, director al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. In jurul orei 23:00 se va savarsi Prohodul Maicii Domnului, in cadrul careia preotii si credinciosii inconjoara biserica din lemn a manastirii si se citesc Molitfele Sfantului Vasile cel Mare. Dupa miezul noptii va fi savarsita slujba Utreniei si Sfanta Liturghie la care credinciosii care au ajunat si s-au spovedit se vor putea impartasi.

In ziua hramului, dimineata, in jurul orei 7:00, se va oficia Taina Sfantului Maslu si Acatistul Maicii Domnului. De la ora 9:30 va urma Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de preoţi, in frunte cu PS Vasile Somesanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Clujului, care va fi prezent la manastire inca din ajun cand va savarsi slujba Privegherii, dupa cum a precizat maica stareta Veronica Cotofana.

„Adormirea Maicii Domnului”, hramul bisericii din zid a Manastirii Dobric
Asezamantul monahal de la Dobric a fost infiintat initial ca schit in 1992, iar dupa un an a devenit manastire. A fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”. De asemenea manastirea are si o bisericuta din lemn cu hramul "Sfantul Evanghelist Luca” construita in stil maramuresean de catre mesterii din Barsana in 30 de zile. In momentul de fata se lucreaza la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, constructie care a fost ridicata pana la acoperis, dupa cum am aflat de la maica stareta Veronica Cotofana.

In cadrul Manastirii functioneaza de cativa ani caminul de batrani, „Aurel si Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de batrane care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar manastirea pe cheltuiala ei le poarta de grija. Anul trecut in cadrul manastirii s-a demarat constructia unui nou centru social ce va purta hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena” si care va oferi sprijin tot persoanelor varstnice.

Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

13 August 2014

Vizualizari: 165

Voteaza:

Mii de credinciosi de pe Valea Tiblesului se indreapta spre Manastirea Dobric 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE