Moastele Sfantului Teofil au ajuns in capitala Moldovei

Sfanta Cuvioasa Parascheva aduna in aceste zile pelerini din tara si strainatate cu prilejul hramului traditional al Catedralei mitropolitane din Iasi. Ieri seara, miercuri, 10 octombrie 2012, au ajuns moastele Sfantului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, de la Manastirea Kitaev - Ucraina.

Pasii pelerinilor se indreapta in aceste zile catre Iasi pentru a se ruga Sfintei Parascheva si pentru a se inchina moastelor ocrotitoarei Moldovei.

Asa cum este traditia din fiecare an, aseara au fost aduse particele din moastele Sfantului Cuvios Teofil din Ucraina. Moastele sfantului vor fi scoase in aceasta dimineata din Catedrala mitropolitana din Iasi alaturi de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Procesiunea va fi condusa de Preasfintitul Calinic Botosaneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Sute de credinciosi sunt asteptati la aceasta procesiune cu lumanari aprinse.

Moastele celor doi sfinti vor fi depuse in baldachinul special amenajat langa Catedrala mitropolitana din Iasi. De la ora 9:00, PS Calinic Botosaneanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, va oficia Sfanta Liturghie. Vineri seara, de la ora 19:00, va avea loc pelerinajul 'Calea Sfintilor' pe urmatorul traseu: Catedrala mitropolitana din Iasi - str. Sf. Andrei - str. Palat - Biserica 'Sf. Nicolae' - Domnesc - bd. Stefan cel Mare si Sfant - Catedrala mitropolitana. 'Noutatea pentru acest an in legatura cu pelerinajul 'Calea Sfintilor' este aceea ca se va forma un culoar de credinciosi. Acesta se va intinde pe str. Sf. Andrei, str. Palat si bd. Stefan cel Mare si Sfant pana la intrarea in curtea Catedralei mitropolitane.

Oamenii vor tine lumanari aprinse in maini. Pe parcursul traseului vor fi intonate troparul Sfintei Parascheva si al Sfantului Cuvios Teofil, dar si alte cantari ale Bisericii noastre. Pelerinajul va incepe la ora 19:00, cand se va iesi in procesiune pe poarta din spatele Catedralei mitropolitane din Iasi', a spus pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului Administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iasilor.

Pe timpul acestor zile, numarul pelerinilor in Catedrala mitropolitana a fost mult mai mare. Cu flori si busuioc in maini, oamenii s-au inchinat moastelor Sfintei Parascheva si au asistat la sfintele slujbe. 'Am ales sa vin mai devreme la Iasi pentru a ma inchina Sfintei Cuvioase Parascheva, intrucat nu-mi permite sanatatea sa stau la rand foarte mult timp. Am nadejdea ca putinii pasi pe care i-am facut spre racla Cuvioasei vor fi primiti si ca prin rugaciunile ei voi primi raspuns la cererile mele', a declarat Maria Costea din Vaslui.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

11 Octombrie 2012

Vizualizari: 558

Voteaza:

Moastele Sfantului Teofil au ajuns in capitala Moldovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE