Nasterea Maicii Domnului, hramul manastirii Vodita

Sambata, 8 septembrie, cu prilejul sarbatorii "Nasterea Maicii Domnului", Manastirea Vodita isi serbeaza hramul. Sfantul asezamant monahal este un important monument istoric si arhitectural oltenesc, fiind cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar.

Chemarea tainica a credintei uneste sufletele credinciosilor in rugaciune la slujbele oficiate la stravechea vatra monahala, cu ocazia zilei de sarbatoare.Evenimentul praznicar va incepe de vineri seara, prin savarsirea Vecerniei Mari cu Litie.

In dimineata zilei de sambata, credinciosii severineni si cei ce frecventeaza cu regularitate manastirea sunt poftiti la un popas duhovnicesc, la o Sfanta Liturghie si o jertfa euharistica adusa de catre arhipastorul plaiurilor mehedintene, Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

Slujirea arhiereasca va fi plinirea slujirii soborului de preoti si diaconi, adunati de prin toate colturile Eparhiei.

Cantarea liturgica va fi asigurata de catre o parte din membrii corului episcopal Kinonia.

Manastirea Vodita este o manastire de calugari intemeiata intre anii 1364-1370 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tarii Romanesti, Vlaicu-Voda. A fost refacuta de Radu cel Mare in jurul anului 1500, dar a cunoscut o perioada de decadere dupa razboiul austro-turc din 1718.

Asezamantul monahal al Vodita a fost reinfiintat in anul 1990, cand a fost inceputa restaurarea ctitoriei voievodale si a fost construit un corp de chilii pentru desfasurarea vietii de obste.

In anul 1995 s-a inceput executia unei frumoase biserici de lemn, la realizarea careia au fost preluate elemente din stilul traditional maramuresan. Biserica a fost sfintita la data de 29 iulie 2001, de catre I.P.S. Teofan, pe atunci Mitropolitul Olteniei.

Incepand din anul 1997 staret al Manastirii Vodita este P.C. Protos. Ioanichie Nicolaescu.

Hramul principal al manastirii este „Sf. Antonie cel Mare”, praznuit de Biserica la data de 17 ianuarie.

In Episcopia Severinului si Strehaiei, manastirea Vodita si alte 13 biserici isi serbeaza sambata hramul.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

07 Septembrie 2012

Vizualizari: 646

Voteaza:

Nasterea Maicii Domnului, hramul manastirii Vodita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE