Noua biserica a Parohiei Marcuta va fi sfintita

Biserica „Inaltarea Domnului“ si „Sfantul Mare Mucenic Pantelimon“ a Parohiei Marcuta din cartierul bucurestean Pantelimon va fi tarnosita maine, 3 noiembrie.

In imediata apropiere a Bisericii „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ a Parohiei Marcuta din Protoieria II Capitala s-a inaltat, in ultimii ani, o noua biserica.

„Avand in vedere dorinta credinciosilor Parohiei Marcuta de a le asigura un spatiu necesar desfasurarii activitatilor liturgice mai mare ca dimensiune decat biserica monument istoric din incinta, cu hramul «Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil», Consiliul parohial si preotii slujitori ai acestei parohii au initiat demersurile necesare construirii noului lacas de rugaciune. Construirea unei noi biserici era necesara nu numai pentru crearea spatiului liturgic cerut si de prezenta din ce in ce mai numeroasa a credinciosilor, ci si din perspectiva existentei unui spatiu necesar desfasurarii serviciului divin la momentul in care ansamblul manastiresc, ce cuprinde vechile ziduri ce imprejmuiesc incinta si biserica monument istoric «Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil», va trebui supus lucrarilor de consolidare si restaurare, fisurile vizibile in structura impunand o atentie sporita“, a precizat pentru "Ziarul Lumina" pr. paroh Ioan Rosescu.

Binecuvantarea pentru noua biserica a Parohiei Marcuta a fost acordata in luna septembrie 1999. In 2000 au fost sfintite amplasamentul si demisolul lacasului de cult, in urma finalizarii primei etape a lucrarilor, iar din luna noiembrie a anului 2000 au fost demarate lucrarile de construire a bisericii.

Noua biserica a fost impodobita prin frumoase lucrari de sculptura in piatra pentru ancadramentele la usi si la ferestre, prin lucrari de pictura murala in tehnica fresco, dotarea cu mobilier din lemn de stejar sculptat si alte lucrari necesare desfasurarii serviciilor liturgice.

Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil“ de la Marcuta este unul din vechile monumente istorice din veacul al XVI-lea din Capitala, construit in timpul domniei lui Mihnea Turcitul. In timpul ocupatiei austriece (1789-1791), la Manastirea Marcuta a fost infiintat un spital, iar timp de un veac, pana in 1924, la acest asezamant au fost adapostiti bolnavii alienati mintal. In anul 1891, manastirea a devenit biserica de mir.

Sursa: basilica.ro

.

02 Noiembrie 2013

Vizualizari: 699

Voteaza:

Noua biserica a Parohiei Marcuta va fi sfintita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE