Paraclisul Maicii Domnului, zilnic la Catedrala patriarhala

In timpul Postului Adormirii Maicii Domnului, la Catedrala patriarhala din Bucuresti se savarseste slujba Paraclisului Maicii Domnului in fiecare seara, dupa Vecernie. Aceasta randuiala a inceput ieri seara, in prima zi de post, si se va incheia in ajunul sarbatorii Adormirea Maicii Domnului. Aceasta randuiala specifica manastirilor este preluata si la unele catedrale chiriarhale din tara, precum si la unele parohii unde evlavia credinciosilor catre Maica Domnului este mai mare.

Miercuri, 01 august 2012, in prima zi din post, la Catedrala patriarhala, la slujba Paraclisului a fost prezent si Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, potrivit Ziarul Lumina Preafericirea Sa a binecuvantat pe credinciosii prezenti si a rostit un cuvant de invatatura despre semnificatia Postului Adormirii Maicii Domnului si despre praznicul imparatesc care incheie aceasta perioada de pregatire.

Paraclisul este o slujba speciala de invocare a ajutorului Nascatoarei de Dumnezeu, asa cum ne arata si etimologia cuvantului grecesc 'paraklisis', care inseamna 'invocare' sau 'chemare', dar si 'mangaiere'. Slujba Paraclisului se aseamana cu cea a Utreniei, cuprinzand tropare, condace, canonul complet, Evanghelia si ectenii. In traditia romaneasca cele mai cunoscute sunt Paraclisul Mic al Maicii Domnului, primul din Ceaslov, si Paraclisul Mare al Maicii Domnului care poate fi gasit si la finalul Psaltirii. Slujba Paraclisului Mic a fost alcatuita de Sfantul Teostrict Marturisitorul, staretul Manastirii Pelekete, de langa Constantinopol, care a patimit in timpul disputei iconoclaste din secolul al VIII-lea. Slujba Paraclisului Mare a fost alcatuita de Teodor II Dukas Laskaris, imparatul bizantin al Niceei, care a domnit in exil intre anii 1254-1258, dupa cucerirea Constantinopolului de cruciati in 1204.

Sursa: basilica.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

02 August 2012

Vizualizari: 1025

Voteaza:

Paraclisul Maicii Domnului, zilnic la Catedrala patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE