PARINTELE CONSTANTIN GALERIU - Teolog al bucuriei pascale

Cuvantul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, adresat participantilor la Simpozionul National „Parintele Galeriu – Astazi” organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa Justinian Patriarhul din Bucuresti, in colaborare cu Parohia Sfantul Silvestru si Asociatia „Parintele Galeriu”, miercuri, 04 decembrie 2013:

Anul acesta, 2013, se implinesc 10 ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Profesor Constantin Galeriu († 2003), un adevarat traitor si un marturisitor al Ortodoxiei.

Apreciem initiativa Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” din Bucuresti, care, impreuna cu parohia „Sfantul Silvestru” si Asociatia „Parintele Galeriu”, au organizat anul acesta, 2013, mai multe momente de comemorare a Parintelui Profesor Constantin Galeriu, culminand cu acest Simpozion National, la care participa ierarhi, preoti, profesori de teologie, personalitati ale teologiei si culturii romanesti si fosti studenti sau ucenici ai Parintelui Profesor Constantin Galeriu.Personalitatea sa dinamica si harismatica, fervoarea credintei si dragostea sa pentru Ortodoxie si poporul roman trebuie pretuite si cunoscute, fiind expresia bucuriei unui misionar marturisitor al Jertfei si Invierii Mantuitorului Iisus Hristos.

Parintele Galeriu a fost un om al rugaciunii si, ca atare, el se roaga acum din ceruri pentru poporul roman si mai ales pentru toti credinciosii pe care i-a pastorit. El a facut misiune cu multa daruire de sine si in acelasi timp cu multa dragoste fata de Biserica si fata de poporul roman. A fost solicitat adesea de tineri, de intelectuali, de Fratia Ortodoxa, de ASCOR, de centre de cultura teologica si de cultura laica, sa le vorbeasca. Tuturor le-a raspuns cu bucurie, deoarece traia bucuria aceasta de a se darui mereu, de-a fi folositor altora. Iar bucuria de a se darui mereu pentru a intari credinta altora este o bucurie pascala. A slujit mai intai ca preot la biserica „Sfantul Vasile” din Ploiesti, apoi ca preot la biserica „Sfantul Silvestru” din Bucuresti si, paralel cu aceasta, a fost profesor la Facultatea de Teologie din Bucuresti. A slujit permanent Biserica si poporul cu o daruire jertfelnica. Sunt putini oameni care au ajuns la implinirea sensului vietii ca totala daruire de sine pentru altii. Deci, in cazul Parintelui Galeriu, nu putem vorbi de o misiune facuta doar ca raspuns la un ordin sau la o trimitere oficiala, ci de o misiune-pasiune, o misiune jertfelnica, pe care o implinea cu multa bucurie duhovniceasca, fara motivatii sau calcule materiale.

Bucuria adevarata, spunea chiar parintele profesor de multe ori, este bucuria roadelor, bucuria care vine din rodire, din semanarea cuvantului bun si din constatarea ca el rodeste lumina si fapta buna in viata omului. Parintele Galeriu avea bucuria aceasta pe chipul sau si in toata fiinta lui. El o transmitea altora mai ales cand slujea la Sfantul Altar si cand predica. Adesea am constatat ca predicile sale, desi erau lungi, totusi nu pareau obositoare, pentru ca Parintele prezenta intelesul textului Evangheliei ca lumina a vietii umane concrete. Era un predicator al sensului duhovnicesc si profund al vietii. Deci, pe scurt, bucuria Parintelui Galeriu era transmisa oamenilor ca sens al vietii, ca binecuvantare pentru comuniune cu Dumnezeu si cu semenii in lumina Invierii lui Hristos.

Parintele Galeriu punea des accentul pe inviere ca viata noua in Hristos, tocmai pentru ca a invatat din Sfanta Evanghelie, din scrierile Parintilor Bisericii si din experienta Sfintilor ca invierea ca dar se primește prin credinta si pregatire spirituala, nu doar se asteapta. Toata viata Parintelui Galeriu si mai ales activitatea sa misionara ramane pentru noi ca o faclie de Paști, care ne ajuta sa intelegem mai bine taina și bucuria invierii sufletului din moartea pacatului si a pregatirii omului si pentru invierea trupului, la venirea intru slava a lui Hristos, in ziua de apoi. Astazi e foarte mare nevoie de cat mai multe astfel de faclii de Pasti, adica sa vedem intr-o persoana concreta cum taina bucuriei Invierii, a comuniunii cu Hristos cel Rastignit si Inviat, se transmite ca lumina sau bucurie a cuiva care antreneaza in bucurie sfanta multe alte persoane.

Profesor de Teologie, daruit cu intelepciune in gandire si profunzime in traire, Parintele Galeriu ne-a fost dascal si sfatuitor, vorbindu-ne mereu de lumina Invierii care vine din Jertfa si Rascumparare, de nesfarsita iubire milostiva a lui Dumnezeu revarsata in Biserica prin sfinti. Pentru el, totdeauna,spiritualitatea profunda era dimensiunea definitorie a umanului, o transcendere a biologicului autosuficient si o unire cu Dumnezeu in bucurie eterna.

Preot milostiv, profesor duhovnicesc, om de dialog, misionar neobosit, marturisitor al Crucii si al Invierii lui Hristos, al frumusetii spirituale a Ortodoxiei si a poporului roman dreptcredincios, Parintele Constantin Galeriu ramane in sufletul tuturor celor care l-au cunoscut, personal sau prin scrieri, o faclie de Pasti pentru suflete, o calauza pe calea mantuirii.


† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

04 Decembrie 2013

Vizualizari: 354

Voteaza:

PARINTELE CONSTANTIN GALERIU - Teolog al bucuriei pascale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE