Parintele Dumitru Staniloae omagiat la Viena

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxa „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, in colaborare cu Centrul religios-cultural „Dumitru Staniloae” din Viena, Austria, la invitatia Parintelui Prof. Dr. Nicolae Dura, parohul Parohiei Ortodoxe Romane din Viena, a organizat, in data de 9 noiembrie 2013, o zi de cercetare teologica si misionara dedicata comemorarii Parintelui Dumitru Staniloae, sub genericul: „Teologie si spiritualitate la Parintele Profesor Dumitru Staniloae”, manifestare desfasurata, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, la Centrul religios-cultural „Dumitru Staniloae” din Viena.

Potrivit Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer, in cadrul acesteia au fost sustinute o serie de referate care au evocat viata, opera, personalitatea si activitatea teologica a celui care a fost considerat „cel mai mare teolog al secolului al XX-lea”, precum si rolul pe care l-a avut Parintele Dumitru Staniloae in dezvoltarea teologiei romanesti.

Din partea Facultatii de Teologie „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea au prezentat referate mai multe cadre didactice: Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Meghesan, decanul facultatii, Pr. Lect. Univ. Dr. Emil Cioara, prodecanul facultatii, Pr. Prof. Univ. Dr. Marius Tepelea, Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, Pr. Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, Pr. Lect. Univ. Dr. Viorel Popa, Pr. Lect. Univ. Dr. Doru Fer, gazda intalnirii fiind Pr. Prof. Dr. Nicolae Dura, care a tinut un cuvant de bun venit si a prezentat un referat la tema, din partea Centrului religios-cultural „Dumitru Staniloae”.

Manifestarea a continuat si in cursul zilei de Duminica, 10 noiembrie, prin savarsirea Sfintei Liturghii, in biserica cu hramul „Sfantul Apostol Andrei” a Parohiei Ortodoxe Romane din Viena, in sobor, de catre parintii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa oradeana, impreuna cu preotii de la Parohia Ortodoxa Romana din Viena.

Raspunsurile liturgice au fost date de catre Corul de camera „Psalmodia Varadiensis” al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Oradea, dirijat de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, cor care a sustinut, la finalul Sfintei Liturghii, un concert de cantari religioase, spre bucuria duhovniceasca si incantarea zecilor de credinciosi ortodocsi romani din capitala Austriei, prezenti la slujba.

Tot in aceeasi zi, la ora 19, la intoarcerea spre casa de la Viena, delegatia Facultatii de Teologie Ortodoxa „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea a vizitat capela Asezamantului Monahal Romanesc „Sfantul Ioan Botezatorul” din Budapesta, Ungaria, unde Corul de camera „Psalmodia Varadiensis” a sustinut un concert de cantari religioase, avand arhiereasca binecuvantare a Preasfintitului Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei.

Astfel de manifestari au rolul de a responsabiliza atat pe cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxa, „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cat si pe studentii acesteia, privind rolul didactic si misionar pe care il are o institutie de invatamant teologic ortodox in vremea noastra.

Aceasta manifestare se inscrie in sirul activitatilor didactice si misionare initiate de Facultatea de Teologie Ortodoxa „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, desfasurate in cadrul programului „Misiune prin Liturghie”.

Sursa: basilica

Pe aceeaşi temă

15 Noiembrie 2013

Vizualizari: 269

Voteaza:

Parintele Dumitru Staniloae omagiat la Viena 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE