Parintele Prof. Univ. Dr. Sorin Cosma, cetatean de onoare al Municipiului Caransebes

Unul dintre emeritii profesori universitari banateni, pr. prof. dr. Sorin Cosma, a primit o importanta distinctie pentru intreaga activitate si pentru contributia la formarea si educarea tinerilor din Caransebes si din intregul Banat. In cadrul unei ceremonii solemne, parintelui profesor i-a fost decernat titlul de cetatean de onoare al municipiului Caransebes.

Evenimentul a avut loc in cadrul unei sedinte extraordinare a legislativului local, inalta distinctie fiind oferita de catre primarul municipiului Caransebes, Marcel Vela.

„Am recunoscut astazi meritele unui model si simbol al invatamantului din Banat. Eminentul profesor Sorin Cosma a ramas statornic legat de Caransebes, cu ale carui probleme si idealuri s-a identificat de-a lungul prestigioasei sale cariere”, a declarat primarul municipiului Caransebes inainte de acordarea distinctiei.

Vizibil emotionat, preotul profesor universitar doctor Sorin Cosma a multumit autoritatilor locale pentru distinctia acordata, precizand ca titlul onorific reprezinta o cinstire a invatamantului teologic din Caransebes.

„Aceasta distinctie inseamna recunoasterea contributiei pe care Biserica si scoala teologica de aici si-au adus-o in formarea constiintelor capabile sa se daruiasca pana la jertfa pentru pastrarea valorilor autentice ale vietii romanesti in Banatul Montan”, a aratat, in cuvantul sau de apreciere, parintele profesor universitar dr. Sorin Cosma, care a mai evocat si foarte buna colaborare dintre municipalitate si Episcopia Caransebesului.

Parintele prof. univ. dr. Sorin Cosma s-a nascut la data de 8 iulie 1939 in localitatea Halmagiu din judetul Arad. A facut studii liceale la Arad (1953-1957), apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1957-1961). A urmat cursuri de doctorat - specialitatea morala crestina - la Institutul Teologic din Bucuresti (1961-1964). A predat limbi clasice, morala, omiletica si catehetica la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebes.

In invatamantul universitar a activat la inceput ca lector, apoi profesor universitar titular la Catedra de morala si spiritualitate crestina la Facultatea de Teologie din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, iar odata cu reactivarea invatamantului teologic universitar din Caransebes, a fost incadrat ca profesor universitar la Catedra de morala si spiritualitate crestina si la catehetica, unde functioneaza si in prezent.

Din 1969 face parte din comitetul de redactie al revistei „Mitropolia Banatului” (actualmente „Altarul Banatului”), iar din anul 1994 este membru in comitetul de redactie al reactivatei publicatii bisericesti "Foaia Diecezana" din Caransebes.

In anul 1967 a fost hirotonit diacon pe seama capelei seminarului, iar in 1974 a fost hirotonit preot. In 1972 a fost distins cu braul rosu, iar in 1979 a fost ridicat la rangul de protopop onorific. In 1982 a fost hirotesit ca iconom stavrofor, iar la 1 februarie 2002 a primit cea mai inalta distinctie bisericeasca, Crucea Patriarhala. De mai multi ani participa in comisia de doctorate la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu.

Activitatea publicistica a inceput-o in 1962, ca doctorand in teologie. De atunci, timp de 50 de ani, a colaborat la toate revistele centrale bisericesti, la revistele mitropolitane, precum si la indrumatoarele bisericesti si la foile eparhiale, cu studii, articole, recenzii, predici, cateheze, note si comentarii. Parintele profesor dr. Sorin Cosma este si autorul a opt volume de teologie morala, bioetica si catehetica. Vivat, profesore!

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

 

.

15 Iunie 2012

Vizualizari: 319

Voteaza:

Parintele Prof. Univ. Dr. Sorin Cosma, cetatean de onoare al Municipiului Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parintele sorin cosma

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE