La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a oficiat luni, 3 martie 2014, in cadrul Pavecernitei Mari, Slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul. Slujba Canonului a inceput la ora 16:00, in sfantul lacas fiind prezenti sute de credinciosi.
Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma!
La finalul slujbei Canonului cel Mare, Patriarhul Romaniei a adresat celor prezenți un cuvant de invațatura. In cuvantul sau, Preafericirea Sa a accentuat valoarea pocainței si a apropierii de Dumnezeu, subliniata prin rugaciunea „Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!”, care ritmeaza cele 250 de stihuri ale Canonului.
Prin acest Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! noi recunoastem ca singuri nu putem face nimic pentru mantuirea noastra, ca intreaga noastra mantuire, adica dobandirea vietii vesnice depinde, mai intai de toate, de mila lui Dumnezeu. Cand omul incepe sa realizeze ca este crestin numai atat cat traieste in relatie sau in comuniune cu Hristos atunci el poate birui ispitele care vin in gand, in cuvant sau in fapta. Prin rugaciunea Miluieste-ma Dumnezeule, miluieste-ma! noi ne apropiem si ne tinem de Dumnezeu Preamilostivul parasind orice iluzie de gasire a vietii vesnice noi insine si recunoscand ca Dumnezeu este singurul izvor al vietii vesnice. Aceasta rugaciune are ca temelie credinta noastra ca oricat de mari ar fi pacatele noastre ele nu pot birui milostivirea lui Dumnezeu cea nemarginita, iubirea Lui de oameni cea nemasurata si negraita”, a spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.
Perioada de post - lepadare de intunericul pacatului si de unire cu Hristos
De asemenea, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a aratat ca postul este un efort de ridicare a noastra din starea de pacat in cea de impacare cu Dumnezeu.
„Aceasta perioada de post si pocainta trebuie sa fie considerata ca fiind o intensa lepadare de intunericul pacatului si de unire cu Hristos cel Rastignit si Inviat. Asadar, pregatirea pentru sarbatoarea Invierii este in primul rand o activitate intensa a sufletului ca lucrare de pocainta, de curatire de pacate, de luminarea sufletului prin harul dumnezeiesc”, a spus Patriarhul Romaniei.
Noi daruim ceea ce avem, postirea, ca sa primim ceea ce nu avem, nepatimirea
Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane le-a urat tuturor credinciosilor sa simta foloasele sufletesti ale postirii din aceasta perioada: „Sa ne rugam Domnului Iisus Hristos si tuturor sfintilor Lui sa ne ajute cu rugaciunile lor si sa ne daruiasca puterea de a simti in suflet roadele pocaintei din Postul Mare adica sfintirea vietii, dupa cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur: Noi daruim ceea ce avem, postirea, ca sa primim ceea ce nu avem, nepatimirea".
Raspunsurile liturgice au fost oferite de catre Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Romane, dar si de grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale.
In prima saptamana a Postului Mare si la Denia din Joia saptamanii a cincea se oficiaza in Biserica Ortodoxa slujba Canonul cel Mare. Scopul acestui canon, scris de Sfantul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este sa ne readuca aminte de starea noastra de pacatosenie, de necesitatea chemarii numelui lui Iisus Hristos in inima noastra si de importanta pe care o are pocainta in viata noastra.
Sursa: basilica.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.