Un grup de 45 de copii de la Centrul cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc, al Episcopiei Covasnei si Harghitei, a fost in perioada 1-7 iulie in pelerinaj la mai multe manastiri prahovene si dobrogene, dar si in tabara la Maliuc, in Delta Dunarii.
Pelerinajul si tabara de vara au insemnat pentru copiii de la Centrul cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc nu numai o rasplata a eforturilor depuse de-a lungul intregului an in diferitele si multele activitati desfasurate in cadrul centrului, ci si un prilej de cunoastere a propriei tari, identitati si credinte stramosesti. Cei 45 de copii au fost insotiti de catre prof.
Pelerinajul si tabara s-au desfasurat cu binecuvantarea si sprijinul Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei si Harghitei si la invitatia parintelui Mihail Milea, presedintele Fundatiei „Sfantul Sava de la Buzau“, cel care are in grija tabara pentru copii si tineret de la Maliuc.
„A fost o bucurie ca in aceste vremuri sa existe o tabara cu caracter crestin, unde rugaciunea se impleteste cu celelalte activitati culturale si recreative, fiindca usa bisericii din Maliuc a fost zilnic deschisa, iar copiii nostri au imbratisat pe Bunul Dumnezeu, Maica Domnului si sfinti intr-o rugaciune si cantare izvorate din sufletele lor curate. In sufletul fiecarui copil a incoltit nadejdea ca acest loc va atrage, an de an, tot mai multi tineri si va avea darul sa-i apropie de Hristos, sa le modeleze sufletele si mintile, pentru a sluji cu cinste Biserica si neamul romanesc. Prezenta copiilor, prin tinuta, rugaciunea si cantarea lor in toate intalnirile, in toate locurile si manastirile vizitate din Dobrogea si din judetul Prahova, precum Maliuc, manastirile Cocos, Celic-Dere, Saon, Techirghiol, Pestera Sfantului Apostol Andrei, Dervent, Suzana, Cheia, au avut darul binecuvantat de a intoarce atentia si inimile oamenilor spre Dumnezeu, iar mesajul lor catre toti a fost acela al unei frumoase pricesne, «Roaga-te si crede, Cel ce totul vede nu te va lasa…». Acesti copii au pornit spre locuri, oameni si manastiri in cautarea adancilor taine pe care le ascund spiritualitatea si traditia noastra romaneasca intru trairea si marturisirea lor. Au invatat sa pretuiasca faptul ca au fost impreuna pelerini, sa pretuiasca timpul, sa-l traiasca frumos, asa cum indeamna parintele Arsenie Papacioc, la al carui mormant s-au inchinat. Celor care au facut posibila prezenta copiilor nostri in tabara si pelerinaj le transmitem, peste timp, cuvintele Patriarhului Miron Cristea: «Binecuvantarile mele si multumitele mele si ale tarii, celor ce se ostenesc in aceste privinte»“, a precizat prof. dr. Nicoleta Plosnea, directorul Centrului cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc.
La inceputul pelerinajului la manastirile tulcene, copiii au fost intampinati de catre Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, apoi in tabara de catre parintele Mihail Milea, iar la celelalte manastiri, de catre parintii stareti si maicile starete, care le-au vorbit despre istoria locurilor, a manastirilor si despre iubirea lui Dumnezeu, pe care au marturisit-o Sfantul Apostol Andrei si numerosii sfinti mucenici ale caror sfinte moaste se afla in pamantul dobrogean.
Centrul cultural al „romanasilor“
Centrul cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc, al Episcopiei Covasnei si Harghitei, a fost infiintat in anul 2001 din dorinta de a mijloci dialogul cultural cu etnia maghiara, dar mai ales pentru a pastra si promova identitatea romaneasca si credinta ortodoxa.
Din luna octombrie a anului 2012 functioneaza in acest asezamant Cercul de pictura si mestesuguri traditionale „Romanasul“ si Cercul de muzica „Romanasul“. La activitatile gratuite ale acestor cercuri (cursuri de pictura pe sticla si lemn, de incondeiere a oualor, de cusut si tesut traditional, de muzica traditionala, de pian, chitara, vioara, fluier si diferite discipline scolare) au participat si participa si copii din familii mixte romano-maghiare, de confesiune catolica si chiar reformata. In anul scolar care tocmai s-a incheiat au fost inscrisi pentru cursurile de pictura 110 copii, iar 200 de copii au urmat celelalte cursuri de pian, chitara, engleza, romana, matematica, cusut, tesut, incondeiere oua.
Roadele acestor activitati s-au concretizat in numeroasele premii obtinute la diferite faze judetene si nationale ale olimpiadelor scolare, ale celor de mestesuguri artistice si traditionale, ale celor organizate de Patriarhia Romana si multe altele.
„Micutii romanasi care activeaza in cadrul Cercului de pictura si muzica «Romanasul» sunt o oglinda a frumusetii credintei si a marturisirii ei prin arta, arta icoanei si a cantecului. Indiferent de varsta, au aceeasi dragoste pentru ceea ce este traditional romanesc, aceeasi dorinta de a invata, de a se perfectiona si aceeasi bucurie in a darui celorlalti frumosul izvorat din sufletele si din mainile lor. In toti acesti ani de activitate, urmand indemnul Patriarhului Miron Cristea, si-a castigat notorietatea publica de camin al spiritualitatii, culturii, al artei traditionale romanesti si al dialogului intercultural, ostenindu-se de a pastra aprinsa candela credintei, a culturii, a traditiilor si mestesugurilor romanesti, a dragostei de neam si de tara, sadita in inima sutelor de copii care i-au pasit si ii vor pasi pragul“, a mai spus directorul Centrului cultural „Miron Cristea“.
Ioan Busaga
Site: ziarullumina.ro.
-
Pelerinaj de Anul Nou in Tara Sfanta
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj Grecia - Sfintele Pasti in Corfu
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj in Ucraina si Rusia
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj la Sfantul Munte Athos
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj la Manastirea Prislop
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.