Perioada Triodului in Biserica Ortodoxa

In Biserica Ortodoxa incepe, odata cu Duminica Vamesului si a Fariseului - la 9 februarie in anul 2014, perioada Triodului. Etimologic, cuvantul triod provine din grecescul triodion, format din cuvintele 'tria', trei, si 'odi', oda, adica cantare in trei ode/strofe.

"Etimologic privind tria in limba greaca inseamna trei, oda inseamna cantare, trei cantari. Denumirea aceasta este data de Sfantul Teodor Studitul pentru ca in perioada Sfantului si Marelui Post, pana la Saptamana Mare, a alcatuit un set complet de tropare, de condace si de icoase numite triode", dupa cum a precizat Pr. Lect. Dr. Mihai Marian, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Numita si perioada prepascala, Triodul precede perioada Penticostarului (opt saptamani de la Pasti) si urmeaza perioadei celei mai lungi, Octoihul. Astfel, timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si Fariseului si pana in Sambata Mare (inainte de Pasti), in total 10 saptamani.

Cele trei saptamani de dinainte de Postul Mare reprezinta saptamanile pregatitoare. Fiecare din aceste saptamani are o tema proprie, care se reflecta in lecturile din Sfanta Scriptura prescrise in aceste zile la slujbe sau la Sfanta Liturghie.

In aceasta perioada premergatoare, Biserica ne pregateste pentru postire, dar ne si introduce incet-incet in atmosfera Postului Mare. Saptamana care urmeaza Duminicii Vamesului si Fariseului este una de dezlegare la toate (miercurea si vinerea nu se posteste in aceasta saptamana). Saptamana care urmeaza Duminicii Fiului Risipitor este una normala - adica se posteste miercurea si vinerea. Dupa Duminica Infricosatei Judecati, nu se mai mananca carne, ci doar oua, peste si produse lactate.

Perioada Triodului este singura perioada a anului liturgic in care se oficiaza toate cele trei Sfinte Liturghii ale Bisericii Rasaritene.

"Incepand cu Duminica Vamesului si a Fariseului ascultam la Utrenie o cantare foarte frumoasa:Usile pocaintei deschide-le mie.. In prima saptamana a Sfantului si Marelui Post observam Canonul Sfantului Andrei Criteanul. Specifica in perioada Triodului este Liturghia Darurilor mai inainte Sfintite", a mai spus Pr. Lect. Dr. Mihai Marian.

Totodata, cantarile din cadrul slujbelor sunt speciale.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

08 Februarie 2014

Vizualizari: 349

Voteaza:

Perioada Triodului in Biserica Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE