Peste 90 de preoti din Mitropolia Ardealului participa la cursurile profesionale

La Facultatea de Teologie Ortodoxa “Sfantul Andrei Saguna” din Sibiu au inceput astazi, 3 septembrie, cursurile pentru obtinerea gradelor profesionale in preotie. Cursurile sunt organizate conform unei hotarari din 2008 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in premiera la facultatea sibiana. Peste 60 de preoti din cele cinci eparhii ale Mitropoliei Ardealului au venit la Sibiu pentru a participa la programul de zece zile ce cuprinde cursuri, seminarii, discutii si program liturgic. La sfarsit, cursantii vor sustine examene pentru obtinerea definitivatului in preotie sau a gradului II, echivalentele gradelor didactice din invatamantul de stat. Alaturi de acestia, aproximativ 30 de preoti s-au inscris la cursurile de gradul I, iar in aceste zile stabilesc teme de disertatie impreuna cu profesorii de la Sibiu. In decursul unui an, cursantii vor elabora lucrarea academica si vor primi o vizita in parohie a chiriarhului respectiv si a profesorului indrumator, dupa care li se va acorda gradul I in preotie.

Pregatirea teologica

Cursurile au debutat astazi cu slujba de Te-Deum oficiata de un sobor de preoti, format din profesori de la facultatea organizatoare a cursurilor si din membrii administratiei eparhiale din Sibiu. In prezenta Inalt Preasfintitului Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, preotii cursanti si profesorii s-au rugat lui Dumnezeu pentru ca binecuvantare cereasca sa coboare asupra lor si sa le lumineze mintile pentru a primi invatatura cea buna.

In cuvantul inaugural, IPS Laurentiu i-a indemnat pe preotii cursanti sa foloseasca acest timp cu folos si sa trateze cu seriozitate aceste intalniri cu profesorii de la Sibiu. In acelasi timp, ierarhul a insistat si asupra aspectelor practice de la cursuri, in special pe cele liturgice si de omiletica.

“Sunt zece zile in care trebuie sa redeveniti studenti, sa fiti niste cercetatori curiosi, cu experienta, sa demonstrati ca sunteti preoti care doresc sa-si imbunatateasca mereu pregatirea lor teologica si duhovniceasca”, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

In fiecare zi de curs, preotii participa la Sfanta Liturghie si la Vecernie, iar la final, vor sustine un examen scris si oral din materia predata si discutata la cursurile de la Sibiu. Pe langa temele dezbatute, se vor preda si cursuri de metodologie pentru obtinerea gradelor profesionale in preotie si vor avea loc intalniri in care se vor discuta probleme organizatorice.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

03 Septembrie 2012

Vizualizari: 414

Voteaza:

Peste 90 de preoti din Mitropolia Ardealului participa la cursurile profesionale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE