Pomenirea Sfintilor Cuviosi Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea

In 28 februarie Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Cuviosii parinti Ioan Casian si Gherman, care au contribuit la intarirea vietii monahale in Dobrogea. Prin ctitoriile si prin scrierile sale, Sf.

Ioan Casian a contribuit la raspandirea si consolidarea institutiilor monahale din Apus. De secole, credinciosii ortodocsi au putut aprecia deopotriva bogatia si frumusetea scrierilor Sf. Ioan Casian, care vin din trairea si exercitarea virtutilor credintei, la scoala marilor Parinti din Pustia Egiptului. Sf. Gherman a avut si el o contributie esentiala la organizarea vietii monahale din Dobrogea, Italia si Galia.

Sfantul Ioan s-a nascut in Delta Dunarii, in Dobrogea in jurul anului 360. In anul 382 intra intr-o manastire din Betleem si dupa cativa ani primeste permisiunea ca, impreuna cu prietenul sau Sfantul Gherman din Dobrogea, sa mearga sa-i cerceteze pe Parintii desertului din Egipt. Ei au ramas in Egipt pana in anul 399, cu exceptia unei scurte perioade cand s-au reintors la Betleem si au primit binecuvantarea de plecare definitiva din acea manastire. Dupa ce au plecat din Egipt, au mers la Constantinopol, unde l-au intalnit pe Sfantul Ioan Gura de Aur, care l-a hirotonit pe Sfantul Ioan Casian diacon. Au trebuit sa plece din Constantinopol in anul 403, cand Sfantul Ioan Gura de Aur a fost exilat, stabilindu-se ulterior langa Marsilia (in Franta de azi), unde a fost hirotonit preot si unde a fondat doua manastiri, una de calugari si una de maici. Cele mai cunoscute lucrari ale Sfantului Ioan Casian sunt Institutiile, care detaliaza modul de traire a vietii monahale si Convorbirile duhovnicesti, care ofera detalii despre conversatiile dintre Ioan si Gherman si Parintii desertului. De asemenea, el avertizeaza asupra unora din excesele din teologia Fericitului Augustin de Hippona dar evita sa-l critice numindu-l direct. Din aceste motive, el este adesea acuzat de semi-pelagianism de catre Biserica Romano-Catolica si de catre unii comentatori protestanti. Sfantul Ioan a adormit in Domnul, in pace, in anul 435. Pentru viata lor pilduitoare, Sfantul Sinod al B.O.R. i-a trecut in randul Sfintilor Parinti, cu praznuire la 28 februarie. Praznuirea sa se tine in 29 februarie (sau 28 februarie in anii nebisecti) iar, la nivel local, in 23 iulie in localitatea Marsilia din Franta.

Sursa: reintregirea.ro

.

28 Februarie 2014

Vizualizari: 238

Voteaza:

Pomenirea Sfintilor Cuviosi Ioan Casian Romanul si Gherman din Dobrogea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE