Postul cel mare - semnul libertatii si al biruintei

A inceput Postul cel Mare, aceasta perioada pregatitoare pentru Praznicul Invierii Domnului.

In intelepciunea ei Biserica a randuit inaintea fiecarei mari sarbatori sa fie o perioada speciala, de pregatire a crestinului, prin post si rugaciune.

Pentru noi, cei de astazi, a posti este tot mai greu. De ce? Pentru ca, in primul rand, nu mai cunoastem sensul adevarat al postirii. A posti nu inseamna doar sa nu mananci carne, lapte, branza, oua sau bauturi alcoolice, ci mult mai mult. E nevoie de o intelegere mai profunda a omului - trup si suflet; trupul exprima persoana, este templu al Duhului Sfant, pe care suntem chemati sa-l curatim si sa-l transfiguram impreuna cu sufletul.

A posti inseamna a ne ingriji in aceiasi masura de trup si de suflet. Postul cel adevarat, zice Biserica in cantarile sale, este instrainarea de rautate, infranarea limbii, lepadarea maniei, departarea de pofte, de clevetire, de minciuna si de juramantul mincinos.

Pentru a ajunge la aceasta masura a postului duhovnicesc o treapta absolut necesara este implinirea postului trupesc. Acesta nu este un simplu regim alimentar, ci este mai ales un mijloc de disciplinare a simturilor, a instinctelor si a intregii noastre fiinte. Temeiul acestui post (trupesc) il avem din exemplul vietii edenice (rai) si din experienta de veacuri a Bisericii.

Ce ne propune Biserica pentru intelegerea sensului duhovnicesc al postului:

1. Ocolirea pricinilor de cadere
2. Paza simturilor: mai putin tv, radio, presa, mai putina mancare - chiar si de post - , mai multa grija pentru ce vorbim sau ascultam
3. Disciplinarea vietii noastre prin participarea la slujbele Bisericii, programul de viata duhovniceasca, milostenie

Nu putem sa ajungem la bunatate daca mai inainte nu am starpit rautatea din noi, nu putem sa-L iubim pe Dumnezeu daca nu ne intereseaza cel de langa noi.

Pe de alta parte, se uita un lucru esential: postul este prin excelenta o stare a Bisericii, o impreuna lucrare a tuturor si a fiecaruia in parte pentru dobandirea Imparatiei lui Dumnezeu.

Si nu in ultimul rand - acum Postul cel Mare - este vremea in care trebuie si putem sa ne inmultim rugaciunile si sa ne curatam sufletul marturisindu-ne pacatele, greselile si neputintele prin Taina Spovedaniei. Astfel fiind pregatiti sufleteste si trupeste sa putem primi inauntru fiintei noastre pe Hristos cel viu, arvuna invierii noastre.

Doar asa inteles postul isi justifica sensul si exprima in acelasi timp semnul libertatii si al biruintei. Indrazniti, acesta este indemnul lui Hristos.

Pr. Sabin Voda

Sursa: Radio Reintregirea

.

29 Februarie 2012

Vizualizari: 1043

Voteaza:

Postul cel mare - semnul libertatii si al biruintei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE