Praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, al Floriilor

Sâmbătă seara, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată de o procesiune cu stâlpări.

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramură de salcie verde şi înflorită, care se împarte credincioşilor ortodocşi, la biserică, în Duminica Florilor) marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Deși oamenii l-au primit cu mare bucurie și cu speranță în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conștient de faptul că peste puțină vreme va fi dat spre Patimi.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.30. Totodată, se împlinesc 15 ani de la întronizarea în scaunul arhiepiscopal al Tomisului.

 

Prima mențiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranților” sau „a Candidaților la Botez”, având în vedere că în aceasta zi toți cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i cere să îi creștineze, iar regii și împărații acordau grațieri condamnaților, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut și drept „Duminica grațierilor”.

Biserica Ortodoxă a rânduit în această zi să fie împărțite credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate. Crenguțele de salcie amintesc de faptul că în momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim oamenii l-au întâmpinat cu ramuri verzi însă, în același timp, acestea simbolizează și renașterea naturii sau biruința vieții împotriva morții.

În această zi, Biserica dezleagă la pește.

 

Biroul de Comunicare

Pe aceeaşi temă

20 Aprilie 2016

Vizualizari: 135

Voteaza:

Praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, al Floriilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE