Praznuirea Sfintei Mucenite Tatiana Diaconita, la Craiova

Mâine, 12 ianuarie, în Calendarul Bisericii noastre Ortodoxe este trecută Sfânta Muceniţă Tatiana Diaconiţa. Această zi este una aparte pentru credincişii craioveni, dat fiind faptul că o parte din maşele sfintei se găsesc adăpostite la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, împreună cu cele ale Sfântului Ierah Nifon şi ale Sfinţilor Mucenic Serghie şi Vah. Evenimentele liturghice închinate acestei prăznuiri vor începe din această seară, luni, 11 ianuarie, când în sfântul locaş se va săvârşit slujba Vecerniei şi Litia. La finele slujbei, racla cu moaştele celor patru sfinţi va fi scoasă în procesiune împrejurul catedralei. Marţi, 12 ianuarie, la primele ore ale dimineţii este programat Acatistul Sfintei, urmat de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, care va fi săvârşită de IPS Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Sfânta Muceniţă Tatiana s-a născut la Roma, într-o familie nobilă, care practica religia creştină în ascuns. Pentru râvna cu care slujea Biserica, Sfânta Muceniţă a suferit martiriul în timpul împăratlui roman Alexandru Sever (223-235), refuzând să jertfească idolilor. Astfel, ajungând la vârsta majoratului, nu a voit să se mărite, ci a ales să trăiască în curăţie şi în dragoste faţă de Hristos, rugându-se ziua şi noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi şi nevoiaşi. Părinţii sfintei nu s-au împotrivit acestei hotărâri, aşa că sfânta a mers mai departe, punându-se cu totul în slujirea Bisericii. Datorită curăţiei în care îşi ducea viaţa, Sfânta Muceniţă Tatiana a fost aşezată de Biserica din Roma în rândul diaconiţelor.

Moaştele sfintei au ajuns pentru prima dată în ţara noastră în anul 1204, atunci când renumita familie a Asăneştilor îi aduce capul la Târnovo şi apoi la Bucovăţ, lângă Craiova. În anul 1393, capul sfintei este dus de la Roma la Niceea şi apoi la Biserica „Sfinţii Apostoli“ din Constantinopol. După ce Constantinopolul cade sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craioveşti aduc capul Sfintei Muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea.

Cu prilejul sfinţirii bisericii domneşti din Curtea de Argeş, au fost aduse moaştele Sfintei Muceniţe Tatiana (capul) de la Mănăstirea Bistriţa, alături de cele ale Sfinţilor Serghie şi Vah.

După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului şi apoi adus la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dimitrie“ din Craiova, unde se găseşte şi astăzi. Capul sfintei muceniţe a venit la Craiova, alături de moaştele Sfântului Nifon şi de cele ale Sfinţilor Serghie şi Vah, prin stăruinţele Mitropolitului Olteniei din acea vreme, Firmilian. Astfel, prin hotărârea Sfântului Sinod şi prin rânduiala lui Dumnezeu, capul sfintei se găseşte şi astăzi la Catedrala Mitropolitană din Craiova.

Numele muceniţei este de origine latină şi derivă din numele bărbătesc Tatius, nume purtat şi de un rege al Sabelilor. În cinstea Sfintei Muceniţe s-au construit în Rusia numeroase mănăstiri şi biserici. Sfânta Muceniţă Tatiana este cinstită de Biserica Ortodoxă pe data de 12 ianuarie a fiecărui an.

Arhid. Ioniţă Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
 

Pe aceeaşi temă

11 Ianuarie 2016

Vizualizari: 180

Voteaza:

Praznuirea Sfintei Mucenite Tatiana Diaconita, la Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE