Prima Liturghie arhiereasca savarsita la Manastirea "Adormirea Maicii Domnului” de la Varful Roman

In Duminica a VII-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a oficiat Sfanta Liturghie, in prezenta Chiriarhului locului, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Gherasim, la Biserica noii Manastiri "Adormirea Maicii Domnului”, care se construieste la Varful Roman.

Numerosi pelerini valceni si din tara au urcat astazi, 11 august, in pitoreasca statiune montana Varful Roman, aflata la altitudinea de peste 1600 de metri, pentru a trai momente de inaltatoare implinire duhovniceasca oferite de prima Liturghie Arhiereasca savarsita in sobor de preoti si diaconi de catre Parintele Episcop Emilian.

Sfanta Liturghie a fost precedata de o slujba de sfintire a lucrarilor ce se savarsesc la inaltarea chiliilor care imprejmuiesc tanara chinovie valceana.

In cuvantul de invatatura rostit dupa Sfanta Evanghelie, Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul a evidentiat sensurile duhovnicesti desprinse din pericopa evanghelica a Sfantului Apostol si Evanghelist Matei. "Invatam din Evanghelia de astazi ca trebuie sa fim smeriti atunci cand facem fapte bune, trebuie sa avem credinta nezdruncinata in Dumnezeu, chiar daca suntem incercati de multe ispite, boli, suferinte si provocari de la oameni, si sa ii tratam pe acestia ca pe niste fiinte ale lui Dumnezeu si semeni ai nostri, marturisind iubirea nemarginita a Domnului fata de noi toti. Ne-am rugat astazi pentru ca Dumnezeu sa ne tina sanatosi si sa avem ochii permanent deschisi pentru a intelege lucrarea mantuitore a Fiului Sau in lumea aceasta, pentru a vedea ceea ce este bun si ceea ce este rau si totodata ne-am rugat ca Domnul Dumnezeu sa ne lumineze vederea pentru a dobandi viata vesnica si pentru a savarsi faptele credintei. Dorim, de asemenea, ca avand permanent simturile luminate de prezenta lui Dumnezeu, sa-L marturisim in lume pentru ca ne da darul vietii si ne pastreaza sanatosi prin credinta, rugaciune si dragoste permanenta fata de Preasfanta Treime si fata de Biserica Mantuitorului Iisus Hristos”, a spus Preasfintia Sa.

Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsit un parastas pentru Maria Alina, fiica domnului Dumitru Crestin, ctitorul principal manastirii, la doi ani de la trecerea sa la cele vesnice.
Raspunsurile liturgice au fost oferite de catre grupul psaltic "Sfantul Grigorie Decapolitul” a Manastirii Bistrita Olteana.

Piatra de temelie pentru Biserica cu hramurile "Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul”, "Sfantul Dimitrie Basarabov” si "Sfantul Mucenic Emilian de la Durostorum”, a noii manastiri "Adormirea Maicii Domnului” de la Varful Roman a fost pusa in ziua Praznicului Sfintilor Martiri Brancoveni, pe 16 august 2012, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, si Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

Ctitorului principal al acestei manastiri este domnul Dumitru Crestin cu sotia Ileana Viorica, terenul fiind donat de catre Obstea de Mosneni din orasul Horezu, condusa de domnul Marcel Bogorodea.

Sursa: arhiram.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

12 August 2013

Vizualizari: 833

Voteaza:

Prima Liturghie arhiereasca savarsita la Manastirea "Adormirea Maicii Domnului” de la Varful Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE