Primele doua zile din Postul Mare sunt aliturgice

In Biserica Ortodoxa zilele de 3 si 4 martie sunt aliturgice, adica nu se oficiaza Sfanta Liturghie. Cele doua zile au fost randuite ca o sustinere a postirii aspre din aceasta prima saptamana a Postului Mare.

De-a lungul anului bisericesc exista mai multe zile in care nu se celebreaza Sfanta Liturghie, numite „aliturgice”, „neliturgice” sau „nonliturgice”.

Aceste zile sunt urmatoarele: miercuri si vineri din Saptamana Branzei, luni si marti din prima saptamana a Postului Pastelui, Vinerea Mare sau a Patimilor, vinerea dinaintea Craciunului si cea dinaintea Bobotezei, cand aceste praznice cad duminica sau lunea si se oficiaza slujbele Ceasurilor si Vecernia.

De regula, in zilele aliturgice se posteste cu ajunare deplina iar faptul ca nu se savarseste Sfanta Liturghie arata ca, in primul rand, acestea sunt prilej de meditatie profunda, de rugaciune. Totodata, adevaratul crestin care posteste este insotit mereu, in cazul acestui demers spiritual, asumat constient, de bucuria sfanta a apropierii de Dumnezeu.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 Februarie 2014

Vizualizari: 219

Voteaza:

Primele doua zile din Postul Mare sunt aliturgice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE