Primul curs de lucratori cu tinerii din parohiile sibiene

Peste 40 de tineri din parohiile oraşului Sibiu şi din împrejurimi au participat sâmbătă, 23 ianuarie, la primul curs de lucrători cu tinerii din parohii, organizat de Departamentul pentru tineret al Arhiepiscopiei Sibiului. Cursul de formare a lucrătorilor cu tinerii face parte din Proiectul “O zi cu tinerii în parohie”.

Primul modul al cursului început sâmbătă a adunat tineri din parohiile sibiene, selectaţi de preoţii parohi pentru a deveni lucrători cu tinerii din comunităţile parohiale. Iniţiativa acestui proiect aparţine Departamentului pentru tineret menţionat şi vine în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Viitori lucrători cu tinerii din parohii s-au adunat la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, unde reprezentanţii Departamentului de tineret, diac. Marius Tofan şi diac. Alexandru Ioniţă, alături de regizorul de film şi pedagogul teatral Mirona-Ioana Tatu, au prezentat cursul, activităţile din cadrul modulelor, scopul acestora şi aplicaţiile practice.

“Cursul de lucrători cu tinerii este alcătuit din module teoretice şi aplicaţii practice în mai multe parohii sibiene, pe durata unui an şi cu o frecvenţă lunară, în ultima sâmbătă a lunii respective. Lucrătorii de tineret au fost selectaţi de mai mulţi preoţi parohi din Sibiu şi vor lucra în regim de voluntariat. Fiecare biserică din Sibiu va avea un grup de tineri, cu vârstele cuprinse între 12 şi 18 ani, care vor fi invitaţi să se implice în activităţile coordonate de lucrătorii de tineret, în cadrul aplicaţiilor practice organizate de două ori pe lună”, ne-a spus diac. Marius Tofan.

Jocuri şi activităţi diverse

După prezentarea obiectivelor acestui curs, participanţii au avut posibilitatea să se prezinte, să discute cu formatorii despre aşteptările lor de la acest curs şi despre relaţioarea lor cu tinerii din parohia din care provin. Mai apoi, participanţii au primit mai multe informaţii despre jocurile de cunoaştere, de comunicare, de creativitate sau competiţionale, activităţi pe care le pot face cu tinerii în cadrul întâlnirilor din parohii. De asemenea, au fost prezentate şi alte activităţi ce pot fi organizate în cadrul aplicaţiilor practice, cum ar fi: cerc de lectură biblică, convorbiri duhovniceşti pe teme diverse, în care invitatul sau invitaţii oferă răspunsuri duhovniceşti întrebărilor puse de tineri, seminar cu experţi din diferite domenii de activitate, cenaclu literar, de poezie, cenaclu muzical, serată muzicală, seară de poveşti, seară socială, de relaxare, de jocuri diverse, cor şi / sau cursuri de muzică bisericească, cerc de teatru şi artele spectacolului, proiecţii de film, însoţite de dezbateri, curs de pictură de icoane, şezători pentru fete, în care să înveţe să lucreze diverse obiecte de artizanat, artă populară sau de vestimentaţie, curs de dansuri populare româneşti, întreceri sportive între grupuri de tineri din parohii diferite, excursii, tabere, pelerinaje, vizite la muzee, acţiuni filantropice, de ajutorare a oamenilor sărmani, a celor cu nevoi speciale din parohii , acţiuni de ecologizare a unor spaţii verzi, curs de nutriţie, diverse cursuri de dobândit abilităţi practice.

În cadrul cursului s-a discutat şi posibilitatea organizării unei tabere de educaţie montană în staţiunea Bâlea Lac. Primul curs a fost urmat de o întâlnire informală la Schitul “Schimbarea la Faţă” din staţiunea Păltiniş, organizată duminică, 24 ianuarie. Aici, cursanţii au participat la Sfânta Liturghie, la o agapă în trapeza schitului şi apoi la o după-amiază de săniuş şi schiat.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Pe aceeaşi temă

28 Ianuarie 2016

Vizualizari: 583

Voteaza:

Primul curs de lucratori cu tinerii din parohiile sibiene 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

tinerii si biserica

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE