Programul IPS Teodosie in prima saptamana a Postului Mare

In prima saptamana a Postului Mare, in zilele de luni, marti, miercuri si joi in biserici va fi oficiata slujba Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul, iar incepand de miercuri se savarseste Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite.

Inaltpreasfintitul Teodosie va oficia Canonul cel Mare la Catedrala Arhiepiscopala, incepand cu ora 17.00.

Miercuri, 5 martie, va savarsi Sfanta Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite la Catedrala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, incepand cu ora 8.00.

Postul cel Mare a fost randuit de Biserica atat pentru pregatirea celor ce primeau Botezul crestin de Pasti, cat si ca mijloc de crestere duhovniceasca a credinciosilor pentru intampinarea Patimilor si a Invierii Domnului. Totodata, aminteste de postul de patruzeci de zile tinut de Mantuitorul inainte de inceperea activitatii Sale mesianice, de unde denumirea de Paresimi (de la latinescul quadragesima = patruzeci) sau Patruzecime.

Postul Pastilor este cel mai lung si important dintre posturile Bisericii Ortodoxe. Sfintii Parinti considera ca are origine apostolica; de la sfarsitul secolului al III-lea postul a fost impartit in doua perioade distincte: cel al Paresimilor sau prepascal (pana la Duminica Floriilor) si Postul Pastilor sau pascal (din Duminica Floriilor pana la Inviere). Din acest motiv, durata totala de postire este de 48 de zile.

In Postul Mare, Biserica Ortodoxa dezleaga la peste de Buna Vestire (25 martie) si de Intrarea Domnului in Ierusalim (13 aprilie).

Sfantul Andrei Criteanul, autorul Canonului care-i poarta numele, s-a nascut la Damasc in jurul anului 660, intr-o familie crestina, de la care a primit o educatie aleasa. Mai tarziu, a devenit monah in „Fratia Sf. Mormant” de la Ierusalim, fapt pentru care a fost supranumit si „Ierusalimiteanul”. Este considerat cel dintai autor de canoane liturgice, cel mai cunoscut fiind Canonul cel Mare, una dintre slujbele deosebit de importante din perioada prepascala. Sfantul Andrei Criteanul a trecut la viata vesnica in anul 740, cand s-a intors de la Constantinopol spre Creta. Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul este un canon de pocainta, un lung imn liturgic, alcatuit din cantari prin care cerem milostivirea lui Dumnezeu.

Liturghia darurilor mai inainte sfintite a fost redactata de Sfantul Grigorie Dialogul (540-604 d.Hr.). Liturghia poarta acest nume deoarece Sfantul Trup si Sange sunt pregatite din duminica anterioara oficierii Liturghiei darurilor mai inainte sfintite.

Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

27 Februarie 2014

Vizualizari: 211

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in prima saptamana a Postului Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

IPS Teodosie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE