Reprezentantul Patriarhiei Romane in Tara Sfanta a slujit in Noaptea de Pasti la Mormantul Domnului

In noaptea Sfintelor Pasti, la Liturghia oficiata de Patriarhul Ierusalimului Teofil al III-lea al Ierusalimului si a toata Palestina a participat si Parintele Arhimandrit Timotei Aioanei, reprezentatul Patriarhiei Romane la Locurile Sfinte si superiorul Asezamintelor Ortodoxe Romane de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, care ne-a oferit mai multe informatii cu privire la evenimentele ce s-au desfasurat in aceste zile.

„Dupa procesiunea care a avut loc in jurul Bisericii Sfantului Mormant si dupa cantarea Canonului Invierii in spatiul dintre Biserica Sfantului Mormant si Basilica Invierii, Sfanta Liturghie din noaptea de Pasti a fost oficiata chiar in Capela ingerului, in imediata apropiere a Sfantului Mormant. Astfel, au slujit Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, care a prezidat Sfanta Liturghie, inconjurat de ierarhi ai Patriarhiei Ierusalimului si de ierarhi din alte Biserici ortodoxe surori, impreuna cu un sobor numeros de clerici. La aceasta Liturghie Pascala au participat foarte multi credinciosi romani care au cantat Hristos a inviat! sau au raspuns Adevarat a inviat! atunci cand s-a rostit aceasta marturisire Hristos a inviat! in limba romana, deoarece, dupa ce a fost rostita in limba greaca, in limba araba si in limba rusa, acest salut vestitor de biruinta a fost rostit si in limba romana.

De asemenea, amintim faptul ca la Vecernia din Luminata Zi a Pastilor, numita in Biserica Ortodoxa Romana a Doua Inviere, iar in traditia ierusalimiteana Vecernia iubirii, Vecernie care s-a oficiat in Basilica Sfintei Invieri din preajma Sfantului Mormant al Mantuitorului Iisus Hristos, alaturi de numerosi ierarhi si preoti care au slujit in soborul prezidat de Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, s-a aflat si reprezentantul Bisericii noastre. La vremea cuvenita, am citit Evanghelia in limba romana. Pe langa faptul ca a fost citita in limba greaca, in limba araba, in limba ebraica, rusa, engleza si germana, Evanghelia a fost citita si in limba romana. Patriarhul Ierusalimului s-a adresat celor prezenti a rostit si cuvintele acestea vestitoare de biruinta Hristos a inviat! in limba romana. Si la acest moment care a avut loc la miezul zilei al Sfintelor Pasti au participat foarte multi pelerini romani, chiar si clerici romani care au fost prezenti la Ierusalim cu prilejul Sfintelor Pasti.

Dupa ce s-a incheiat Vecernia iubirii in Basilica Sfintei Invieri din Ierusalim am savarsit in sobor de preoti Vecernia din Marea si Luminata zi a Pastilor, a doua Inviere cum o numim noi si la reprezentanta Bisericii Ortodoxe Romane din Ierusalim. S-a citit Evanghelia, de asemenea, in mai multe limbi de catre preotii slujitori. Amintim faptul ca la Slujba Vecerniei a participat si doamna Ambasador a Romaniei in Israel, impreuna cu cei mai apropiati colaboratori ai Ambasadei, care au ramas apoi impreuna cu personalul Reprezentantei in comuniune si intr-o discutie cordiala la aceasta zi a Sfintelor Pasti”.

Sursa: basilica.ro

.

22 Aprilie 2014

Vizualizari: 205

Voteaza:

Reprezentantul Patriarhiei Romane in Tara Sfanta a slujit in Noaptea de Pasti la Mormantul Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE