Saptamana a patra din Postul Mare

In duminica a treia din Postul Mare a fost praznuita cinstita si de viata facatoarea Cruce. Importanta deosebita pe care o ocupa Sfanta Cruce in teologia ortodoxa se reflecta si in imnografia liturgica, mai cu seama in cea din timpul Postului Mare.

Troparele inchinate Sfintei Cruci nu fac parte doar din slujbele Duminicii Sfintei Cruci, ci si din ale intregii saptamani a injumatatirii postului, de aceea aceasta saptamana mai este numita „Saptamana purtatoare de Cruce“ sau „Sfanta si luminoasa saptamana in care e aratata lumii Crucea“.

In saptamana a patra din Postul Mare, in idiomele de la Vecernie si Utrenie, invatatura ascetica trece pe un plan secund, dar toate sunt combinate cu tema Crucii: „Ca si cu niste aripi sub umbrirea Crucii mergand, iata ca am injumatatit bogatia postului cea de mantuire, Hristoase Iisuse Dumnezeule, prin care indrepteaza-ne pe noi la limanul patimii Tale“ (stihira a treia de la cantarea a treia a Utreniei zilei de miercuri); „Taria postului este dumnezeiasca Cruce, ajutatoare celor ce privegheaza, intarire celor ce postesc, aparatoare celor ce li se face razboi. Acesteia, adunandu-ne noi credinciosii, sa ne inchinam ei cu dragoste, bucurandu-ne“ (stihira a doua de la cantarea a noua a Utreniei zilei de joi).

Impletirea invataturii ascetice cu tema Crucii tine de relatia dintre Domnul Hristos si „pana cu care Hristos a semnat actul eliberarii noastre“, intrucat „isihia, concentrarea gandurilor si stapanirea de sine, ce favorizeaza rugaciunea si urcusul spre Dumnezeu, nu pot fi dobandite decat gratie ostenelilor ascetice, nefiind decat consecinta impacarii universale realizate de Cruce“, arata ieromonahul Makarios Simonopetritul.

Daca in primele trei saptamani slujbele au avut un caracter mai profund de pocainta a omului, din aceasta saptamana cantarile de la strana incep sa puna accentul pe patimirea Domnului nostru Iisus Hristos. Desi saptamana a patra este o saptamana obisnuita totusi are si ea specificul ei si anume ca din aceasta miercuri cand este injumatatirea postului mare, ectenia pentru cei chemati din cadrul Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite, este inlocuita cu ectenia pentru cei ce se pregatesc pentru sfanta luminare.


Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

25 Martie 2014

Vizualizari: 311

Voteaza:

Saptamana a patra din Postul Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE