Duminica iertarii anunta Postul Sfintelor Pasti

Duminica iertarii anunta Postul Sfintelor Pasti Mareste imaginea.

Duminica din 26 februarie 2023, ziua care precede intrarea in Postul Sfintelor Pasti, este numita Duminica izgonirii lui Adam din rai, dar si Duminica iertarii. Sfintii Parinti i-au dat acestei duminici si acest nume, pentru a ne arata ca nimeni nu poate intra in post daca nu este in pace cu semenii.

Dumnezeu nu poate fi trait de cel ce este in cearta cu aproapele. Caci El fiind iubire, este si iertare. Asa ca numai cel ce iarta se poate impartasi de aceasta iubire dumnezeiasca. Si pe cat de mult iarta, pe atat de mult se impartaseste de Dumnezeu.

Este un aspect pe care noi il neglijam de multe ori atunci cand vine vorba de iertare. Daca am facut cuiva rau, ne spunem ca este de ajuns sa-I cerem lui Dumnezeu iertare pentru fapta savarsita. Insa, Dumnezeu ne cere mai mult. Doreste sa mergem sa ne cerem iertare de la cei pe care i-am ranit prin cuvintele si faptele noastre si sa dam iertare tuturor celor ce o cer de la noi. Si ne cheama spre acest lucru, pentru ca ne vrea sa fim iubiti si de semeni.

Nu-i deloc usor sa renunti la dispretul fata de altii, acordand iertare, dar mai greu e sa te dai jos de pe aparenta superioritate si sa ceri iertare. Cel care a indeplinit aceste cereri, si-a pregatit inima sa-L primeasca pe Hristos.

Randuiala practicii liturgice a iertarii

In aceasta duminica exista o slujba unica, care din nefericire lipseste din multe biserici, ea fiind intalnita mai mult in manastiri.

La aceasta slujba, slujitorii sunt imbracati in vesminte luminoase, dar dupa oficierea Vecerniei, aceste vesminte nu vor mai fi imbracate pe toata durata postului.

In parohii, dupa oficierea Vecerniei, preotii, cu epitrahilul pus si sfanta cruce in mana, se pleaca in fata credinciosilor, cerandu-si iertare. Credinciosii se pleaca in fata preotilor, isi cer si ei iertare, apoi saruta crucea si mana dreapta a preotului. Dupa aceea se imbratiseaza intre ei, cerandu-si unul altuia iertare. In acesta vreme, se canta la strana Canonul Sfintelor Pasti.

In Muntele Athos, dupa Vecernie se intra in trapeza in procesiune, si se lasa sec de branza si oua, alimente care nu se vor mai consuma in vremea postului. In timpul mesei, se citeste un cuvant despre izgonirea lui Adam din rai sau un cuvant de indemn la post. La finalul mesei, monahii canta catavasiile canonului Acatistului, troparele hramului, incheind cu condacul Acatistului. Dupa rugaciunile de multumire, ramane o singura lumanare aprinsa pentru a se citi Pavecernita Mica. La sfarsitul ei, obstea ingenuncheaza si egumenul citeste o rugaciune de dezlegare. Egumenul, purtand epitrahilul si Evanghelia in mana dreapta, se opreste la usa spre a-si cere iertare de la ceilalti frati. Monahii fac o metanie inaintea lui, saruta Evanghelia si mana dreapta a acestuia, apoi fac unii catre altii metanii, cerandu-si iertare si isi ureaza "Post bun". Dupa ce si-au daruit unii altora iertare, se sting candelele si fiecare merge la chilia sa.

Sa luam aminte neincetat in acest post la cuvintele Mantuitorului: "Ca de veti ierta oamenilor greselile lor, ierta-va si voua Tatal Cel ceresc; Iar de nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre" (Matei 6, 14-15).

Post cu bucurii!

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

23 Februarie 2023

Vizualizari: 60079

Voteaza:

Duminica iertarii anunta Postul Sfintelor Pasti 4.70 / 5 din 10 voturi. 19 review utilizatori.

Comentarii (19)

 • Gheorghe TurcuPostat la 2021-03-10 23:46

  Prin darul de iubire sfanta si iertare, ne cheama Bunul Dumnezeu la calea credintei ca apoi sa daruim si noi iertare si iubire fata de semenii nostrii. Doamne IIsuse Hristoase fiul lui Dumnezeu ai mila de mine nevrednicul tau rob si ma intareste sa pot sa implinesca voia Ta.

 • Andrei PanaitPostat la 2018-02-13 14:47

  "Originea acestei rânduieli a iertării se găseşte în Palestina unde, după mărturiile Sfântului Sofronie al Ierusalimului, la începutul Postului Mare monahii se adunau în Biserică pentru a primi iertarea şi binecuvântarea stareţului lor şi a se împăca unii cu alţii, îmbrăţişându-se înainte de a pleca singuri în deşert până la Duminica Stâlpărilor sau a Floriilor". ( Lect. Lucian Farcaşiu)

 • Nina BaciuPostat la 2015-02-20 21:11

  Postind, omul isi despovareaza trupul de greutatea intunericului si a grosimii.Trupul devine usor si puternic,iar duhul limpede si stralucitor.Prin post,omul isi ridica sufletul din temnita pamanteasca si strapungand intunericul vietii dobitocesti,ajunge in lumina Imparatiei lui Dumnezeu,in patria cea adevarata.

 • Marinela PopescuPostat la 2014-03-03 00:23

  Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa! si ne iarta noua gresalele noastre precum si noi iertam gresitilor nostri! POST USOR TUTUROR!

 • florea raduPostat la 2013-03-17 11:48

  raspuns la vecernie. Termenului de origine slava Vecernie si celui de provenienta greco-latina vesperina le corespunde in traducere romaneasca expresia slujba de seara sau slujba (oficiul) ce se va face la vremea serii. Liturghierul roman ca si cel slav prezinta sub denumirea de vesperina sau vecer­nie, intreg serviciul divin de seara, alcatuit din Ceasul al noualea si Ve­cernia propriu-zisa.

 • florea raduPostat la 2013-03-17 11:45

  raspuns la tropar. Troparul (din limba greacă τροπαριον, derivat de la τροπος, mod de a fi, dar și: trop, ritm, melodie, mod melodic), în ritul bizantin, este o scurtă rugăciune care anunță sau explică într-o formă poetică evenimentul liturgic prăznuit în acea zi sau care rezumă viața sfântului comemorat în ziua respectivă, în funcție de calendarul bisericesc, și care se cântă:

 • florea raduPostat la 2013-03-17 11:43

  raspuns la condac. condác (-ce), s.m. - Imn, cînt bisericesc. - Mr. cundache. Ngr. ?????????, de la ?????? "scurt", în parte prin intermediul sl. kondak?

 • florea raduPostat la 2013-03-17 11:41

  raspuns la egumen egúmen (egúmeni), s. m. – Superior al unei mănăstiri de călugări ortodocși. Erau numiți de episcopi (începînd cu Miron Barnovski, 1627, de călugării înșiși) și prezentați Domnului de Marele Sfetnic sau Logofăt. De la constituția lui Constantin Mavrocordat (1734) au fost desemnați de mitropolit și confirmați de Domnitor. – Var. igumen. Mt. igumin. Ngr. ἠγούμενος, cf. bg. igumen (Conev 108). – Der. egumenie, s. f. (demnitate de egumen), din ngr. ἠγουμενία; egumenes

 • maria anna Postat la 2012-02-26 13:43

  Un articol mobilizator si de folos.Asa este...nu putem pune inceput bun fara sa ne cerem iertare de la cei pe care i-am suparat si fara sa iertam la randul nostru.Post bun!

 • popa roxana Postat la 2012-02-25 22:28

  cei care cunoasteti termenii va rog sa-mi explicati ce inseamna :EGUMEN,EPITRAHIL,CONDAC,TROPAR,PAVECERNITA MICA.multumesc mult anticipat

 • Nicoara GrecPostat la 2012-02-25 21:00

  Va doresc tuturor un post usor si binecuvantat si sa ascultam de Sfanta evanghelie care zice : " Cand postiti,nu fiti tristi ca fatarnicii;ca ei isi smolesc fetele,ca sa arate oamenilor ca postesc.Adevarat graiesc voua:Si-au luat plata lor.Tu insa cand postesti unge capul tau si fata ta o spala,ca sa nu arati oamenilor ca postesti ,ci Tatalui tau,Care este in ascuns,si Tatal tau,Care vede in ascuns iti va rasplati tie ",Matei cap.6 vers.16,17 si 18.

 • Daniela SanduPostat la 2012-02-25 13:51

  Multumim pentru articol! Sa ne intareasca si sa ne lumineze pe toti bunul Dumnezeu sa tinem un post cu folos pentru sufletele noastre! DOAMNE AJUTA!

 • andriesei florentinaPostat la 2011-03-07 11:55

  O BUNA LUPTA ÎN ACEST POST!

 • Tudor StefanPostat la 2011-03-06 00:22

  Post bun şi folositor tuturor. Dumnezeu să binecuvinteze lucrurile bune pe care cu ajutorul Lui le facem!

 • pop ovidiuPostat la 2011-03-05 17:22

  Multumim! Doresc tuturor "Post cu bucurii" si inca o data, multumiri pentru articol. Iertare tuturor.

 • Marioara MihelePostat la 2011-03-05 14:51

  Doamne Ajuta !un articol bun sa fie tuturor de folos ,si sa ne invredniceasca Bunul Dumnezeu sa-l putem tine asa cum se cuvine sa ne fie de folos sufletelor si trupurilor in egala masura .

 • Rodica MurariuPostat la 2011-03-05 13:30

  Multumim pentru articol. Post binecuvantat!

 • tase modanPostat la 2011-03-05 07:51

  iertare se cere tuturor,parinti,frati,surori si prietenilor.

 • Alexandru RibalcaPostat la 2011-03-05 01:30

  Un articol frumos :) Post Bun !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE