Saptamana 'Traditii pascale in familie'

Asociaţia Familia Tradiţională, în colaborare cu Asociaţia Communio organizează, în perioada 3-9 aprilie 2015, Săptămâna „Tradiţii pascale în familie”.

Manifestările au debutat vineri, 3 aprilie 2015, la ora 17.00, în sala „Juventus” a Casei de Oaspeţi „Sfântul Nicolae”, unde a avut loc conferinţa cu tema „Tradiţii pascale în familie”, susţinută etnologul Angela Paveliuc Olariu.Pregătirile pentru Sărbătoarea Învierii
Doamna Angela Olariu a vorbit mai întâi de pregătirile din Săptămâna Mare. „Bărbatul începea să facă ordine în gospodărie, ca sărbătoarea să găsească totul pus acolo unde trebuie. Femeia făcea curat în casă. La fiecare Paşti se văruiau cu var alb camerele în care s-a stat iarna.” În Săptămâna Patimilor se cerea „vorbă cu măsură”, iar „bătrânii mâncau o dată în zi”.

Joia Mare erau ziua încondeierii ouălor. „Am văzut respectat acest ritual în mai multe părţi ale Moldovei.” Joia se făcea şi pasca – din aluat cu brânză de oi şi cu o cruce din aluat. Această pască se ducea la sfinţit, în noapte de Înviere.

Urma „vinerea seacă – atunci când trebuia să posteşti până ies stelele pe cer”. În Sâmbătă Mare se pregătea coşul de mers la Înviere, în care se pun din toate bucatele.

Paştele
– sărbătoare a familiei

La întoarcerea acasă, capul familiei însemna gospodăria cu pasca sfinţită în semnul Sfintei Cruci. Masa mare în familie era după Învierea a doua.

În prima zi, fetele necăsătorite luau ouă încondeiate şi mergeau în curtea bisericii unde, după Învierea a doua, băieţii tineri se urcau în clopotniţă şi trăgeau clopotele cu o dăruire formidabilă, „ca să crească cânepa mare”.

În a doua zi de Paşti, fetele nemăritate erau vizitate de tinerii din sat, pentru a fi stropite cu apă parfumată şi a fi invitate la horă. Tot în a doua zi era obiceiul ca finii să meargă în vizită la naşi, iar copiii plecau la părinţii lor. Iar a treia zi de Paşti era dedicată horei, marcată de o veselie formidabilă.

„Ce ţie-ţi prisoseşte, altuia-i lipseşte!”

Săptămâna „Tradiţii pascale în familie” a continuat sâmbătă, 4 aprilie, cu un atelier de încondeiat ouă, deschis pentru a publicul larg.

În perioada 6-8 aprilie 2015, între orele 10.00-16.00, Asociaţia Familia Tradiţională desfăşoară campania „Ce ţie-ţi prisoseşte, altuia-i lipseşte!”, constând în colectarea de produse alimentare, haine, încălţăminte, rechizite şi bani pentru familiile din cartierul Bejan, zona „Dallas”. Colecta se realizează la sediul Asociaţiei Familia Tradiţională din Iaşi, str. Costache Negri, nr. 43, bl. T1, parter, dar şi pe bulevardul Ştefan cel Mare, în preajma Mitropoliei, într-un cort oferit prin bunăvoinţa Primăriei Municipiului Iaşi.

Campania se va încheia joi, 9 aprilie 2015, cu distribuirea produselor colectate către familiile nevoiaşe.

Silviu Cluci
Sursa: doxologia.ro

.
Pe aceeaşi temă

08 Aprilie 2015

Vizualizari: 225

Voteaza:

Saptamana 'Traditii pascale in familie' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE