Sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului, prilej de rugaciune in toata Moldova

Sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului va fi marcata astazi in mai multe biserici din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Aseara a fost oficiata slujba Vecerniei unita cu Litia, iar astazi vor fi savarsite Utrenia, Acatistul, Sfanta Liturghie si pomenirea pentru cei adormiti. IPS Pimen va oficia Sfanta Liturghie la Manastirea Grosi din judetul Suceava, iar IPS Teodosie va sluji la Manastirea Dorna Arini din apropierea orasului Vatra Dornei, informeaza Ziarul Lumina, Editia de Moldova.

Pelerinii din toata Moldova sunt asteptati astazi la hramul Manastirii Bisericani din judetul Neamt, care isi serbeaza cele doua hramuri: Acoperamantul Maicii Domnului si Sfintii Cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani. Aseara a fost oficiata slujba Privegherii de catre un sobor de preoti, iar astazi se vor sluji Agheazma mica, Taina Sfantului Maslu, Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului si Sfanta Liturghie. 'Sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului are o insemnatate duhovniceasca aparte pentru obstea manastirii noastre. Maica Domnului face nenumarate minuni in viata celor care o cinstesc si a celor care se roaga cu evlavie. Tot astazi ii cinstim pe doi mari cuviosi parinti care au vietuit in obstea Manastirii Bisericani: Sfantul Iosif, intemeietorul manastirii noastre, si Sfantul Chiriac. Amintim ca din sec. al XVI-lea pana in sec. al XVIII-lea asezarea monahala de la Bisericani a avut peste 800 de vietuitori. Sfintii Iosif si Chiriac au iesit ca doi luceferi pe cer. Rugam pe Bunul Dumnezeu sa binecuvinteze manastirea noastra, mica noastra obste si pe toti credinciosii care vin sa se inchine in aceste locuri deosebite', a spus protos. Serafim Mihali, staretul Manastirii Bisericani.

Astazi isi serbeaza hramul Biserica 'Acoperamantul Maicii Domnului' a Manastirii Hadambu, Biserica 'Acoperamantul Maicii Domnului' a Spitalului Clinic de Recuperare din Iasi, Capela 'Acoperamantul Maicii Domnului' a parohiei 'Sf. Imp. Constantin si Elena' din cartierul iesean Galata, Schitul Pocrov al Manastirii Neamt, precum si Schitul Oneaga al Manastirii Sihastria Voronei din judetul Botosani.

Iesenii sunt asteptati astazi si la hramul Manastirii Golia din centrul orasului. Hramul Acoperamantului Maicii Domnului a fost primit in luna octombrie a anului 2010, odata cu resfintirea bisericii asezarii monahale de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Slujbe arhieresti la Grosi si Dorna Arini

Inalt Preasfintitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, va savarsi astazi Sfanta Liturghie la Manastirea 'Acoperamantul Maicii Domnului' - Grosi, din comuna Boroaia, judetul Suceava. Complexul Manastirii 'Acoperamantul Maicii Domnului' - Grosi cuprinde doua lacasuri de inchinaciune: Biserica 'Acoperamantul Maicii Domnului' si Paraclisul cu hramurile 'Izvorul Tamaduirii' si 'Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil'. Sarbatoare va fi astazi la Manastirea 'Acoperamantul Maicii Domnului' - Dorna Arini, judetul Suceava. Aici, Sfanta Liturghie va fi oficiata de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Manastirea Dorna Arni a fost ctitorita de IPS Teodosie pe locul casei parintesti, sfintirea bisericii fiind oficiata pe 20 octombrie 2004 de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, si de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arapasu, alaturi de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi.

Azi imbraca straie de sarbatoare biserica din parohia 'Acoperamantul Maicii Domnului' - Burdujeni,
Protopopiatul Suceava 1, infiintata in anul 2000. Sfantul lacas a inceput sa se ridice in anul 2001, iar in anul 2002 se slujea deja la demisol. Lucrarile au continuat cu zidirea bisericii (2003-2004), pictarea ei (2006-2009), construirea praznicarului, a anexelor, imprejmuirea si amenajarea curtii. Biserica a fost pictata la interior si la exterior de fratii preoti Mihoc, in tehnica fresca, intr-o compozitie si o cromatica echilibrata. Ca element de noutate, icoana Acoperamantului Maicii Domnului a fost pictata pe bolta pronaosului.

Festival popular in localitatea Balcauti, judetul Suceava

In aceasta zi va imbraca straie de sarbatoare Biserica 'Acoperamantul Maicii Domnului' din parohia Balcauti, Protopopiatul Radauti, judetul Suceava. Dupa cum ne-a relatat pr. paroh Mihai Marici, in aceasta dimineata vor fi oficiate Utrenia, Acatistul, Sfanta Liturghie, slujba Aghezmei mici si Parastasul pentru ctitori. In dupa-amiaza zilei de astazi, prin implicarea cadrelor didactice de la scoala din localitate, va avea loc Festivalul 'Sarbatoare in satul meu', editia a III-a. 'Prin acest festival dorim revigorarea traditiilor sanatoase prin cantecul, portul si dansul specific comunitatii ucrainene. Intrucat majoritatea credinciosilor nostri sunt vorbitori de limba ucraineana, incercam sa valorificam acest lucru. La eveniment sunt invitate formatii cultural-artistice ucrainene din judetul Suceava. La manifestarile dedicate hramului va participa si Vasyl Nerovnyi, consulul Consulatului General al Ucrainei la Suceava', a declarat pr. paroh Mihai Marici.

Tot astazi isi serbeaza hramul Biserica 'Acoperamantul Maicii Domnului' Bacau, unde se roaga in duminici si sarbatori persoanele cu deficiente de auz si vorbire. Parohia a fost infiintata in anul 2007, preot slujitor fiind pr. Radu Gabriel Ichim.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2012

Vizualizari: 1145

Voteaza:

Sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului, prilej de rugaciune in toata Moldova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE