Sarbatoarea Sf. Imparati Constantin si Elena la Dobric si Nuseni

De sarbatoarea Sfintilor Imparati, intocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa Elena, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a oficiat Sfanta Liturghie la hramul Manastirii Dobric din Protopopiatul Beclean, Judetul Bistrita-Nasaud.

Din sobor au mai facut parte si preoti din parohiile invecinate, consilierul pe probleme de protocol al Arhiepiscopiei Clujului, Arhid.

Claudiu Grama si consilerul cultural, Pr. Stefan Iloaie care ne-a relatat cum s-a desfasurat evenimentul:

„IPS Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei a slujit astazi Sfanta Liturghie la aceasta manastire in mijlocul unui sobor de preoti si de diaconi. A participat multa lume. Este pentru multi cunoscut faptul ca manastirea, asezata nu departe de Muntii Tiblesului intr-o zona in care nu exista alte manastiri, aduna in jurul ei multa, foarte multa lume. Multi credinciosi au participat la Sfanta Liturghie si s-au bucurat de impartasirea Harului Duhului Sfant coborat in Sfanta Liturghie si au primit si cuvantul de invatatura al IPS Sale. Manastirea Dobric are o importanta deosebita pentru zona aceaata si desfasoara o misiune cu totul si cu totul deosebita, atat ca manastire, ca prezenta a monahismului dar si, mai ales aici chiar in localitatea Dobric, ca o prezenta ortodoxa intr-o zona in care aceasta prezenta este solicitata si credinciosii din zona au nevoie de intarire in credinta ortodoxa”.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Andrei le-a vorbit credinciosilor despre virtutilor Sfintilor Imparati Constantin si Elena: ”Ne uitam in sus catre Sfintii Imparati Constantin si Elena si ar trebui sa le imitam virtutile. Daca Dumnezeu i-a dat Imparatului Constantin intelepciunea lui Solomon, blandetile lui David si dreapta credinta a Apostolilor sa-l imitam si noi pe Imparatul Constantin. Sa avem intelepciune pentru ca intr-o lume care se secularizeaza de multe ori oamenii pun pe primul plan cele materiale si uita de cele spirituale, ori inceputul intelepciunii este tocmai frica Domnului. Apoi intr-o lume care cunoaste atatea frecusuri e nevoie de blandetea lui David pe care a avut-o Imparatul Constantin si de ce nu, intai de toate a avut-o Domnul nostru Iisus Hristos”.

Asezamantul monahal a fost infiintat in 1992, fiind initial un schit. Dupa un an a devenit manastire, aflata conducerea maicii starete Veronica Cotofana, care ne-a prezentat baza materiala: „Cu mari eforturi materiale si spirituale am reusit sa ridicam la manastire un zid de piatra care inconjoara cam doua hectare, o clopotnita, o casa monahala, o biserica din lemn stil maramuresan, suntem in constructie cu o biserica de zid si am lasat la urma casa veche in care am locuit pana acum unde am amenajat un Paraclis cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena”.

Sfintirea Monumentului Eroilor din Nuseni

Programul Inaltpreasfintitului Andrei a cuprins in aceeasi zi si sfintirea Monumentului Eroilor din localitatea Nuseni, judetul Bistrita-Nasaud. Slujba a avut loc de la ora 16.00, in curtea Caminului Cultural, unde este amplasat acest monument din granit in forma de cruce. In partea inferioara sunt fixate doua placute cu numele celor care au murit la datorie in timpul celor doua razboaie mondiale.

Proiectul a fost realizat de reprezentantii Primariei Comunei Nuseni, care au dorit in acest fel sa aduca un omagiu eroilor neamului romanesc, dupa cum a precizat Primarul Ioan Muresan: „Este un proiect pe care Primaria Comunei Nuseni l-a avut in vedere cu multi ani in urma dar finalizarea a venit de-abia in anul 2012. Monumentul este ridicat in cinstea eroilor cazuti in cle doua Razboaie Mondiale, eroi care au plecat de pe meleagurile comunei Nuseni si si-au dat viata pentru pamantul stramosesc. Monumentul a fost realizat de o societate din Satu Mare iar valoarea investitiei se ridica la aproximativ 60.000 lei”.

Primaria din Nuseni a pregatit dupa slujba de sfintire a Monumentului Eroilor si un ceremonial militar, in cinstea acestui eveniment.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

23 Mai 2012

Vizualizari: 490

Voteaza:

Sarbatoarea Sf. Imparati Constantin si Elena la Dobric si Nuseni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE