Sfantul Ierarh Nifon, sarbatorit solemn in Targoviste

Sambata, 11 august 2012, in prezenta si cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Nifon, vor avea loc, la Targoviste, ceremoniile legate de sarbatorirea Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti, la Catedrala Arhiepiscopala si Mitropolitana, acolo unde se afla moastele Sfantului Ierarh, care vor cuprinde Sfanta Liturghie Arhiereasca si inchinarea pelerinilor, dupa cum ne informeaza Biroul de Presa al Arhiepiscopiei Targovistei.

Adevarat reper spiritual, moral si cultural, Sf. Ier. Nifon este primul sfant canonizat pe teritoriul patriei noastre, dar si cel care a inaugurat o ampla schimbare in viata noastra duhovniceasca si sociala, deoarece a reorganizat din temelii viata bisericeasca si morala, punand bazele deosebitei infloriri religioase de mai tarziu. Lui i se datoreaza, in mare parte, dezvoltarea vietii spirituale, culturale si social-politice din secolele urmatoare, precum si debutul tiparului la stramosii nostri, caci el a indemnat la tiparirea de carte, pentru optima si fidela promovare a Evangheliei lui Hristos. Astfel, prin neobosita munca a Ieromonahului Macarie, au fost daruite istoriei noastre nationale: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) si Tetraevangheliarul (1512), afirmandu-se, in acelasi timp, rolul cultural proeminent al Bisericii noastre stramosesti. Cel mai cunoscut ucenic al sau a fost Sf. Voievod Neagoe Basarab, personalitate spirituala si culturala marcanta a vechii Cetati de Scaun a Tarii Romanesti.

Si anul acesta sarbatorirea Sf. Ier. Nifon va fi deschisa de Pelerinajul Tinerilor din Municipiul Targoviste, care va avea loc in ajunul praznicului, in ziua de vineri, 10 august. Acest moment spiritual va debuta in fata Catedralei Mitropolitane, la ora 18.00, va cuprinde centrul istoric al vechii Cetati de Scaun a Tarii Romanesti si se va finaliza, tot in fata Catedralei, cu oficierea “Acatistului Sf. Ier. Nifon”si inchinarea la racla cu sfintele moaste.

Credinciosii sunt invitati sa participe, ca in fiecare an, in numar cat mai mare, la acest moment important al bucuriei, sperantei si credintei,in ziua de sambata, 11 august a.c., incepand cu orele 7:00.

Sursa: basilica.ro
 

.
Pe aceeaşi temă

10 August 2012

Vizualizari: 659

Voteaza:

Sfantul Ierarh Nifon, sarbatorit solemn in Targoviste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE