Sfantul Mucenic Artemie

Duminica, 20 octombrie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Mare Mucenic Artemie. Anul acesta, moastele Sfantului Mucenic Artemie vor fi aduse de la Manastirea Caldarusani la Catedrala Patriarhala cu ocazia sarbatorii Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor. Un fragment din moastele sale se afla din prima jumatate a secolului al XVII-lea la Manastirea Caldarusani din Bucuresti.

Sfantul Artemie a fost comandant in oastea Sfantului Constantin cel Mare si a fost martor la toate marile lui infaptuiri. A vazut pe cer semnul Crucii, a participat la lupta de la Pons Milvius in anul 312 si, potrivit traditiei, a insotit-o la Ierusalim pe Sfanta Elena, fiind de fata la aflarea lemnului Sfintei Cruci.

Dupa moartea Sfantului Constantin (†337), la porunca imparatului Constantiu, Sfantul Artemie a aflat si a adus la Constantinopol moastele Sfintilor Apostoli Andrei, Luca si Timotei. Fiind apoi numit guvernator al provinciei Egiptului, ca duce si trimis imparatesc (dux, augustalis), s-a straduit pentru dezradacinarea idolatriei si cresterea Bisericii. Iar in timpul imparatului Iulian Apostatul, Sfantul Artemie a mers la Antiohia si l-a mustrat pe imparat pentru lepadarea de Hristos si pentru ca nu a urmat credintei si purtarii Sfantului Constantin cel Mare. De aceea, dupa ce a fost supus la chinuri, marele duce Artemie a primit moarte muceniceasca prin taierea capului, in anul 362.

Moastele Sfantului Artemie au fost mutate la Constantinopol, in Biserica Sfantul Ioan Botezatorul - Oxia, unde erau foarte cinstite pentru darul minunat al tamaduirii bolilor, indeosebi a diferitelor forme de hernie. Astazi, parti din moastele sale se afla la Manastirea Constamonitu, din Muntele Athos, dar si in tara noastra, la Manastirea Caldarusani (Ilfov) si in alte sfinte locasuri.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

20 Octombrie 2013

Vizualizari: 330

Voteaza:

Sfantul Mucenic Artemie 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE