Sfantul Mucenic Artemie

Sfantul Mucenic Artemie Mareste imaginea.

Sfantul Artemie a fost duce al Alexandriei in vremea imparatului Constantin cel Mare (306-337). El si-a intarit credinta in Hristos dupa ce a vazut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va iesi biruitor in lupta cu Maxentiu.

Dupa moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron imparatul Iulian Apostatul (361-363). In timpul acestuia au fost persecutati multi crestini. Artemie, privind la chinurile sfintilor si auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian: "Pentru ce, o, imparate, chinuiesti fara omenie pe barbatii cei nevinovati si sfintii lui Dumnezeu si ii silesti sa se departeze de la dreapta credinta?” Iulian, plin de manie la auzul acestor cuvinte, a poruncit sa fie torturat. Ingerul Domnului I s-a aratat in temnita, l-a intarit in rabdarea chinurilor si i-a adus vindecare de rani in chip minunat.

Imparatul a poruncit taietorilor de piatra sa despice o piatra mare si sa-l puna pe Artemie spre chinuri intre cele doua bucati. Dupa o zi si o noapte petrecute intre cele doua pietre, Iulian a poruncit ca Artemie sa fie scos. Minune. Desi avea fata turtita, ochii cazuti, pentru ca era strans ca o scandura, putea sa umble si sa vorbeasca.

A trecut la cele vesnice prin taierea capului, in anul 362.

Troparul Sfantului Mare Mucenic Artemie

Luptand, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai rusinat pe Paravatul. Caci, de piatra mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos si ranindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie. Slava Celui Ce te-a intarit pe tine; Slava Celui Ce te-a incununat; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Condacul Sfantului Mare Mucenic Artemie
Pe mucenicul cel cu dreapta credinta si purtatorul de cununa, care a ridicat semn de biruinta impotriva vrajmasilor, adunandu-ne toti, sa-l laudam cu cantari dupa vrednicie, pe marele intre mucenici, Sfantul Artemie, care este bogat datator de minuni. Caci se roaga Domnului pentru noi toti.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Evor si Evnoi;
- Sfintei Cuvioase Matroana din Hios;
- Sfantului Cuvios Gherasim cel Nou;
- Sfintilor Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si Antonin;
- Sfintei Mucenite Manato, fecioara;
- Cinstirii Icoanei Maicii Domnului din Philermos.

Maine, facem pomenirea Sfintilor Cuviosi Marturisitori Visarion, Sofronie si Sfantul Mucenic Oprea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox20 Octombrie 2015

Vizualizari: 14469

Voteaza:

Sfantul Mucenic Artemie 5.00 / 5 din 5 voturi. 3 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Mucenic Artemie

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-10-20 11:37

    Sfinte Mucenice Artemie roaga-te catre Domnul Dumnezeu si pentru iertarea pacatelor mele,sa nu isi intoarca fata Sa de la mine pacatoasa si sa ma intoarca pe mine pe calea cea dreapta,Amin!

  • Mihai Andrei MaracinaruPostat la 2011-10-22 18:53

    foarte frumos Doamne ajuta!Amin.mi.a placut si ce a scris Valeriu Tanasa si chiar asa trebuie sa facem,pe cat putem sa il marturisim pe Mantuitorul Iisus Hristos Fiul Bunului Dumnezeu si dreapta credinta Ortodoxia!Amin.

  • Valeriu TanasaPostat la 2010-10-20 17:17

    Părintele Nicolae Steinhardt de la Sfânta Mănăstire Rohia, spunea că e musai să avem curajul a mărturisi că suntem creştini în orice împrejurare ne-am afla: şi în tramvai, în lift, pe stradă, între tâlhari şi jefuitori, între atei. Oriunde! Că dacă nu mărturisim Evanghelia Domnului - atunci aducewm scădere Ortodoxiei. Deunăzi, un creştin, om bine intenţionat ămi spunea că un sectar din satul lui a ajuns să fie mult mai apreciat şi cinstit decât ortodocşii din localitate. De ce? Şi mi-a spus cum confraţii noştri au ajuns de se dedau băuturii, fumatului, clevetirii. Urmăresc pomenile de tot soiul. Nu cercetează Scripturile. Nu aşa erau moldovenii din vremea lui Ştefan cel Mare! Dar iată că astăzi Calendarul nostru ortodox sărbătoreşte un mucenic sfânt care a mustrat pe însuşi Împăratul lumesc al acelor timpuri, apostofându-l că greşeşte prin faptul că prigoneşte, sghingiueşte şi omaoră creştinii. A mărturisit cu curaj, fără rezerve, credinţa şi iubirea în Domnul Iisus Hristos. Şi Domnul l-a sfinţit. Sfinte Mucenice Artemie Roagă-te Domnului pentru noi păcătoşii!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox