Sfantul Gherasim din Kefalonia; Sfantul Mucenic Artemie

Sfantul Gherasim din Kefalonia; Sfantul Mucenic Artemie Mareste imaginea.

Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) are doua zile de praznuire in timpul anului bisericesc: 16 august si 20 octombrie. Acesta face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul sau, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

Sfantul Gherasim s-a nascut in anul 1508 in satul Trikkala din Peloponez. De tanar, a fost calugarit in insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare in Muntele Athos. A mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. In acest timp a fost hirotonit diacon si preot de catre Patriarhul Gherman. Va petrece apoi o vreme in Creta si Zakyntos, iar in 1555 a soseste in Kefalonia ( insula in sud vestul Greciei, in Marea Ionica, nu departe de tarm).

In cele doua zile de cinstire, racla cu moastele sale este purtata in picioare pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, aducand si astazi numeroase tamaduiri.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Gherasim din Kefalonia

Sfantul Artemie a fost duce al Alexandriei in vremea imparatului Constantin cel Mare (306-337). El si-a intarit credinta in Hristos dupa ce a vazut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va iesi biruitor in lupta cu Maxentiu.

Dupa moartea fiului lui Constantin, a urmat la tron imparatul Iulian Apostatul (361-363). In timpul acestuia au fost persecutati multi crestini. Artemie, privind la chinurile sfintilor si auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian: "Pentru ce, o, imparate, chinuiesti fara omenie pe barbatii cei nevinovati si sfintii lui Dumnezeu si ii silesti sa se departeze de la dreapta credinta?” Iulian, plin de manie la auzul acestor cuvinte, a poruncit sa fie torturat. Ingerul Domnului I s-a aratat in temnita, l-a intarit in rabdarea chinurilor si i-a adus vindecare de rani in chip minunat.

Imparatul a poruncit taietorilor de piatra sa despice o piatra mare si sa-l puna pe Artemie spre chinuri intre cele doua bucati. Dupa o zi si o noapte petrecute intre cele doua pietre, Iulian a poruncit ca Artemie sa fie scos. Minune. Desi avea fata turtita, ochii cazuti, pentru ca era strans ca o scandura, putea sa umble si sa vorbeasca.

A trecut la cele vesnice prin taierea capului, in anul 362.

Troparul Sfantului Mare Mucenic Artemie

Luptand, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai rusinat pe Paravatul. Caci, de piatra mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos si ranindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie. Slava Celui Ce te-a intarit pe tine; Slava Celui Ce te-a incununat; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Condacul Sfantului Mare Mucenic Artemie
Pe mucenicul cel cu dreapta credinta si purtatorul de cununa, care a ridicat semn de biruinta impotriva vrajmasilor, adunandu-ne toti, sa-l laudam cu cantari dupa vrednicie, pe marele intre mucenici, Sfantul Artemie, care este bogat datator de minuni. Caci se roaga Domnului pentru noi toti.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici Evor si Evnoi;
- Sfintei Cuvioase Matroana din Hios;
- Sfantului Cuvios Gherasim cel Nou;
- Sfintilor Mucenici Zevina, Ghermano, Nichifor si Antonin;
- Sfintei Mucenite Manato, fecioara;
- Cinstirii Icoanei Maicii Domnului din Philermos.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:
Sfântul Sf. Mc. MAXIM, diacon din Aquila (Italia, +250);
Sfântul Sf. Mc. CAPRASIE din Agen (Franţa, +303);
Sfinţii Mc. DAISIE, ZOSIMA, IANUARIE, DOROTEIA, SUSIMA şi IANUARIA, din Pozzoli (Italia, sec. IV);
Sfânta Cuv. IRIIMA, monahie din Portugalia (cca +653);
Sfântul Ier. IOAN al lll-lea, episcop de Como (Italia, +655);
Sfântul Cuv. SINDULF, pustnic de lângă Reims (Franţa, +660);
Sfântul Ier. ACCA, episcop de Hexam (Anglia, +740);
Sfântul Ier. VITALIE, arhiepiscop de Salzburg (Austria, +745);
Sfântul Mc. AIMDRONIC din Creta, apărător al Sf. Icoane (+767);
Sfântul Ier. AIDAN, episcop de Mayo (Irlanda, +768);
Sfântul Ier. BERNARD din Bagnorea, episcop de Vulcia (cca +800);
Sfântul Ier. VASILE, mitropolit de Trapezunt (sec. X);
Sfântul Cuv. ADERALD, întemeietorul Mănăstirii Sfântul Mormânt, la Samblieres (Franţa, +1004);
Sfântul Cuv. ARTEMIE din Verkola (+1545);
Sfântul Cuv. Nou Mc. IGNATIE cel Tânăr din Bulgaria şi Muntele Athos (+1814); mutarea Sf. moaşte de la Constantinopol la Athos;
Sfântul Sf. Nou Mc. NICOLAE (Liubomudrov), preot (Rusia, +1918);
Sfinţii Sf. Noi Mucenici (Rusia, +1937): Protoereu IOAN (Rodionov),
Preoţii: NICOLAE (Figurov),
IOAN (Gancev),LEONID (Nikolski), IOAN (Talâzin),
Diaconii: MIHAIL (Isev) şi PETRU (Kraveţ) împreună cu PAVEL (Bociarov), mirean;
Sfântul Sf. Nou Mc. HERMAN (KokeI), episcop de Alatyr (Rusia, +1937);
Sfinţii BRADAN şi ORORA (sau CRORA), cinstiţi în Insula Man;
Sfintele Muceniţe MARTA, SAULA şi cei împreună cu dânsele, din Cologne (Germania);
IOAN (Recikin), ALEXANDRU (Orlov), ZOSIMA (Pepenin),
Adormirea Preasfinţitului NICOLAE (Popovici), Episcopul Oradiei (Româ¬nia, n. 1903 - +1960);
Adormirea Cuviosului TEOFAN (Cristea), arhimandrit, ctitor şi stareţ al Mănăstirii Noul Neamţ (Basarabia, n. 1810 - +1883).

Maine, facem pomenirea Sfintilor Cuviosi Marturisitori Visarion, Sofronie si Sfantul Mucenic Oprea.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

20 Octombrie 2018

Vizualizari: 29661

Voteaza:

Sfantul Gherasim din Kefalonia; Sfantul Mucenic Artemie 5.00 / 5 din 5 voturi. 3 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

Sfantul Mucenic Artemie

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-10-20 11:37

    Sfinte Mucenice Artemie roaga-te catre Domnul Dumnezeu si pentru iertarea pacatelor mele,sa nu isi intoarca fata Sa de la mine pacatoasa si sa ma intoarca pe mine pe calea cea dreapta,Amin!

  • Mihai Andrei MaracinaruPostat la 2011-10-22 18:53

    foarte frumos Doamne ajuta!Amin.mi.a placut si ce a scris Valeriu Tanasa si chiar asa trebuie sa facem,pe cat putem sa il marturisim pe Mantuitorul Iisus Hristos Fiul Bunului Dumnezeu si dreapta credinta Ortodoxia!Amin.

  • Valeriu TanasaPostat la 2010-10-20 17:17

    Părintele Nicolae Steinhardt de la Sfânta Mănăstire Rohia, spunea că e musai să avem curajul a mărturisi că suntem creştini în orice împrejurare ne-am afla: şi în tramvai, în lift, pe stradă, între tâlhari şi jefuitori, între atei. Oriunde! Că dacă nu mărturisim Evanghelia Domnului - atunci aducewm scădere Ortodoxiei. Deunăzi, un creştin, om bine intenţionat ămi spunea că un sectar din satul lui a ajuns să fie mult mai apreciat şi cinstit decât ortodocşii din localitate. De ce? Şi mi-a spus cum confraţii noştri au ajuns de se dedau băuturii, fumatului, clevetirii. Urmăresc pomenile de tot soiul. Nu cercetează Scripturile. Nu aşa erau moldovenii din vremea lui Ştefan cel Mare! Dar iată că astăzi Calendarul nostru ortodox sărbătoreşte un mucenic sfânt care a mustrat pe însuşi Împăratul lumesc al acelor timpuri, apostofându-l că greşeşte prin faptul că prigoneşte, sghingiueşte şi omaoră creştinii. A mărturisit cu curaj, fără rezerve, credinţa şi iubirea în Domnul Iisus Hristos. Şi Domnul l-a sfinţit. Sfinte Mucenice Artemie Roagă-te Domnului pentru noi păcătoşii!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox