Sfantul Mucenic Pantelimon, ocrotitorul Manastirii Lacu-Sarat

Manastirea „Sfantul Pantelimon“, situata in statiunea Lacu-Sarat din imediata apropiere a municipiului Braila, si-a sarbatorit hramul.

Asezamantul monahal aflat sub ocrotirea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon este loc al luptei duhovnicesti pentru monahiile care slujesc lui Dumnezeu si semenilor, dar si centru pentru alinarea suferintelor trupesti pentru bolnavii aflati la tratament in statiune. In apropierea locasului de cult se afla noul corp de chilii, care are si rol de centru social si filantropic.Eveniment pastoral-misionar si social-filantropic deopotriva, hramul binecunoscutei manastiri brailene a reunit numerosi pelerini sosiți in chip special la sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, credinciosi aflati la tratament in statiunea Lacu-Sarat, oficialitati locale si judetene, precum si monahi si monahii din manastirile Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian si de Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, inconjurati de un numeros sobor de preoti si diaconi, in prezenta credinciosilor, la care s-au adaugat si cadre medicale din Braila si de la baza de tratament a statiunii Lacu-Sarat.

La momentul liturgic cuvenit, credinciosii primeniti sufleteste si trupeste au fost impartasiti cu Sfintele Taine, iar la final a fost savarsit parastasul pentru ctitori.
Dupa traditie, cu binecuvantarea Chiriarhului Dunarii de Jos, harnicele si inimoasele maici ale manastirii s-au preocupat in special de batranii de la centrul de recuperare din imediata vecinatate, pregatind pachete cu hrana pentru fiecare dintre ei, iar dupa oficierea Sfintei Liturghii, s-a dat citire Acatistului Sfantului Mucenic Pantelimon, pentru batranii greu incercati de boli si diferitele afectiuni, veniti la acest centru pentru tamaduire.

***
Manastirea Lacu-Sarat este cea mai noua manastire din judetul Braila, care si-a inceput activitatea la 27 iulie 1996, cand Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos, a sfintit locul si a pus piatra de temelie a bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfintit biserica manastirii, cu hramul Sfantul Mucenic si Doctor fara de arginti Pantelimon, ocrotitorul si vindecatorul bolnavilor, si s-a inaugurat si corpul de chilii al manastirii. Biserica manastirii este realizata din lemn, in stil maramuresean, cu o turla-clopotnita, care se ridica pana la inaltimea de 24 metri. La interior, biserica este decorata cu icoane pictate. In custodia manastirii se afla noua icoane datand din secolul al XIX-lea.

Asezamantul monahal a fost binecuvantat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaste ale Sfintilor Dasie si Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului s.a., iar in anul 2009 s-a bucurat de vizita Sanctitatii Sale Bartolomeu I, a Patriarhului Teoctist al Romaniei, a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si a altor personalitati ale vietii religioase si civile din tara si de peste hotare.


Sursa: edj.ro
 

.

29 Iulie 2014

Vizualizari: 311

Voteaza:

Sfantul Mucenic Pantelimon, ocrotitorul Manastirii Lacu-Sarat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE