Sfantul Nicolae Velimirovici

Sfantul Nicolae Velimirovici, Episcopul de Ohrida, s-a nascut in ziua de 23 decembrie 1880, in satul Lelici (Serbia), fiind primul dintrei cei noua copii ai binecredinciosilor crestini, Dragomir si Katarina Velimirovici. Avand inca de mic o dorinta foarte mare pentru invatatura si rugaciune, urmeaza mai intai Scoala monahala de la Manastirea Celie si cursurile gimnaziului din Valievo.

Datorita eruditiei sale, tanarul Nicolae este trimis sa studieze in strainatate, unde este apreciat pentru profunzimea gandirii sale, reusind sa obtina, in anul 1908, titlul de doctor in filozofie cu teza ,,Filosofia lui Berkeley”. Apoi, in anul 1909 se hotareste sa imbrace haina monahala, fiind apoi hirotonit preot la 20 decembrie, acelasi an. Dupa inceperea primului razboi mondial, Sf. Nicolae Velimirovi este trimis in Anglia de catre oficialitatile sarbe, pentru a obtine ajutor pentru poporul sau. Pe langa sprijinul obtinut de la guvernului englez, Universitatea din Cambridge ii acorda, in semn de pretuire, titlul de Doctor Honoris Causa.

La varsta de 39 de ani, este ridicat la rangul de episcop al Jicei, iar in anul 1921 a fost mutat in eparhia Ohridei si Bitolinei.

Sf. Nicolae Velimirovici a fost un neobosit marturisitor al Ortodoxiei. Datorita inaltelor sale cunostinte teologice, este chemat sa tina conferinte in America, este numit decan si rector al Seminarului ,,Sf. Tihon din Zadonsk”(Pennsylvania) si profesor al Seminarului Sf. Sava din Libertyville. Pe langa activitatea sa didactica, Sf. Nicolae a contribuit la infiintarea mai multor orfelinate, a strans numeroase fonduri pentru cei loviti de razboi si a infiintat o eparhie ortodoxa americana a Bisericii Sarbe.

In anul 1941, odata cu ocupatia germana a Iugoslaviei, Episcopul Nicolae si Patriarhul Gavriil Dajici au fost arestati, din ordinul lui Hitler, si condamnati la inchisoare in lagarul de la Dachau din Germania. Dupa eliberarea din data de 8 mai 1945, Cuviosul Episcop se intoarce in America, incepand sa tina din nou cuvantari si conferinte la mai multe institutii academice. Sfantul Nicolae a trecut la Domnul in data de 5 Martie 1956, la varsta de 76 de ani, pe cand se afla in chilia sa modesta de la Seminarul Ortodox Sf. Tihon.

Vladica Nicolae Velimirovici este socotit un adevarat stalp al Bisericii Ortodoxe Sarbe, este cel mai prolific predicator si scriitor sarb, cunoscut si iubit in toata lumea ortodoxa, este autorul a numeroase carti, articole, predici si conferinte. Cartile sale au fost traduse in mai multe limbi, printre care si limba romana. Din opera sa tradusa in limba romana, amintim ,,Prologul de la Ohrida”, o colectie de peste o mie de pagini, ce cuprinde vieti scurte de sfinti. Despre aceasta carte un ucenic al Sf. Nicolae Velimirovici, Episcopul Amfilohie Radovici, spunea:,, cele doua carti pe care trebuie cineva sa le citeasca si sa le puna in faptuire pentru a se mantui sunt Scriptura si ,,Prologul de la Ohrida”. De asemenea, dintre cartile care au mai fost traduse amintim si ,,Cugetari despre bine si rau”, „Razboiul si biblia”, „Credinta Sfintilor – Catehismul Bisericii Ortodoxe”, etc.

Biserica Ortodoxa a Serbiei il cinsteste pe Episcopul de Ohrida, Nicolae Velimirovici, in randul sfintilor din anul 2003, fiind pomenit in fiecare an la data de 5 martie.


Sursa: episcopiagiurgiului.ro

.
Pe aceeaşi temă

05 Martie 2014

Vizualizari: 659

Voteaza:

Sfantul Nicolae Velimirovici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE