Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, praznuiti la Manastirea Baia de Arama

Joi, 8 noiembrie, Biserica dreptslavitoare serbeaza pe arhistrategii puterilor ingeresti, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Cunoscuti in Ortodoxie pentru darurile si lucrarile lor specifice, Arhanghelii ocrotesc multe lacasuri de cult, printre care se numara si manastirea Baia de Arama din Mehedinti.

La sfantul asezamant monahal au inceput deja pregatirile pentru slujba de hram.

Joi, in ziua praznicului, aici va savarsi Sfanta Liturghie Intaistatatorul Eparhiei Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Nicodim.

Impreuna cu Parintele Episcop va sluji un sobor de preoti si diaconi.

Ridicata intr-un singur an, in zorii veacului al XVIII-lea, Manastirea Baia de Arama a devenit in scurt timp o adevarata vatra de credinta si bastion al Ortodoxiei pe plaiuri mehedintene. Astazi se inscrie pe lista monumentelor istorice. Despre nasterea acestui loc sfant si binecuvantat glasuieste vechea pisanie din pronaos: 'Cu vrerea Tatalui si cu indemnarea Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh au facut aceasta sf(an)ta biserica dumnealui jupanul Cornea Brailoiul Ban, dimpreuna cu dumnealui jupanul Milco Baiasul, nepot de frate, Pozanu Capitanul, cu toata cheltuiala dumnealor si fiind igumen Kir Vasile Arhimandrit, in zilele prealuminatului crestin domn Io Constantin Basarab voievod. Inceputu-s-au a se zidi aceasta sf(an)ta biserica la maiu 22, leat 7202 si au savarsit cu toata podoaba ei la maiu, 7, 7211 (1703). Eu mana pacatoasa, pictorul bisericii Neagoe si Partenie Ieromonah de la Tismana'.

Manastirea sau Schitul Baia de Arama (apare in documentele vremii sub ambele titulaturi) a dainuit pana la 'secularizarea' din 1863, atunci cand, prin hotarare domneasca, a fost transformata in biserica de mir. Prin hotararea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din 29 ianuarie 2008, manastirea a fost reactivata ca asezamant monahal de maici.

In sedinta Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 29 ianuarie 2008 s-a aprobat reinfiintarea manastirii "Sfintii Voievozi" din orasul Baia de Arama, ca manastire de calugarite sub jurisdictia Episcopiei Severinului si Strehaiei, urmand a functiona in cadrul Protoieriei Baia de Arama.

Manastirea si-a inceput activitatea inca din anul 1703, fiind ctitorita de Sf. Domnitor Constantin Brancoveanu alaturi de Banul Cornea Brailoiu si Milco Baiesul la poalele Cornetului cum reiese din pisanie.

Biserica cu hramul "Sfintii Voievozi" a vechii manastirii din Baia de Arama, care este functionala si astazi, este din punct de vedere arhitectural specifica stilului brancovenesc.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

Pe aceeaşi temă

07 Noiembrie 2012

Vizualizari: 379

Voteaza:

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, praznuiti la Manastirea Baia de Arama 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE