Slujba Arhiereasca la Manastirea Frasinei

Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat Sfanta Liturghie ieri, 16 martie, in Duminica a doua din Post „a Sfantului Grigorie Palama”, la Manastirea Frasinei, din comuna Muereasca, judetul Valcea.

In cuvantul de invatatura rostit dupa Sfanta Liturghie, Preasfintitul Episcop Emilian Lovisteanul a explicat pericopa evanghelica a „Vindecarii slabanogului din Capernaum”, indemnandu-i pe credinciosi sa se impace cu Dumnezeu si cu oamenii prin marturisirea pacatelor si impartasirea cu Sfintele Taine in aceasta perioada de post, pentru sanatatea trupului si mantuirea sufletului.

Preasfintia Sa a prezentat apoi viața și activitatea Sfantului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului sarbatorit astazi, aratand si viziunea teologica a invataturii sale, despre „Lumina cea necreata”, despre energiile necreate ale Sfintei Treimi si despre harul divin impartasit noua si necesar mantuirii sufletului.

Raspunsurile la strana au fost oferite de catre un grup de parinti din obstea manastirii.

La Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata astazi la chinovia valceana de la Frasinei au luat parte numerosi credinciosi din Eparhia Ramnicului, dar si din tara.

In patrimoniul bisericii manastirii se afla particele din Moastele a 8 mari sfinti: Sf. Ierarh Calinic, ctitorul manastirii, Sf. Mc. Calinic, Sf. Mc. Trifon, Sf. Mc. Pantelimon, Sf. Cuv. Pahomie, Sf. Cuv. Atanasie al Atonului, Sf. Cuv. Dionisie Areopagitul, Sfanta Cuv. Mucenita Paraschevi.

Biserica Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, avand hramul „Adormirea Maicii Domnului”, cu intreg ansamblul de cladiri, in forma de cetate, este ctitoria Sfantului Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului, care a construit-o intre anii 1860-1863, an in care o si sfinteste. Pictura, facuta in ulei de pictorul ardelean Misu Pop, in stilul lui Tattarascu, a fost spalata in anul 1968 de pictorul Aritium Avachian. Aceasta biserica este monument istoric.

Biserica schitului vechi, cu hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, a fost construita din lemn de calugarii bulgari Ilarion si Stefan, in anul 1710 si reconstruita din zid in anii 1762-1763 de Carstea Iovipali si Damian Iovipali, fratii hagii din Ramnic, impreuna cu Nicolita Iovipali, fiul lui Carstea, avand binecuvantarea episcopului de Ramnic, Filaret.

In jurul acestui schit au existat chilii care insa nu s-au pastrat. Din anul 1787, din timpul razboiului ruso-turc, schitul este pustiit si ramane parasit pana in anul 1848, cand este refacut de calugarul cernican Acache, cu invoirea lui Gheorghe Iovipali, urmasul primilor ctitori. Acesta inchide pridvorul bisericii cu caramida, transformandu-l in pronaos, il zugraveste si reface incaperile chiliilor. Biserica veche pastreaza pictura din anul 1763, executata de Teodor Zugravul, cat si pe cea din tinda din anul 1848.

Paraclisul cu hramul „Sfintii Trei Ierarhi”, cladirile de locuit dinspre miazazi si rasarit, au fost facute de episcopul Gherasim Safirim al Romanului (1910-1911), fost arhimandrit de scaun al Episcopiei Ramnicului-Noului Severin, care completeaza si aripa de miazazi si rasarit a cetatii monastice, pe partea de zid, care ramasese necompletata de Sfantul Calinic in anul 1888.

Viata monahala de aici se aseamana cu cea de la Muntele Athos: in manastire nu au voie sa intre femei si nu se gateste cu carne. In acest sens, Sfantul Calinic a asezat in anul 1867 o piatra de legamant la circa 2 kilometri de manastire, unde este astazi o biserica si dependinte pentru cazarea femeilor. Pe piatra de legamant sunt gravate cu litere chirilice atat binecuvantari, pentru cele care vor pastra acest legamant, cat si blesteme, pentru cele ce vor calca hotararea sfantului.

Legamantul Sfantului Calinic se respecta cu strictete. Chiar in timpul pastoririi sale, cei care l-au calcat au fost pedepsiti aspru. Este cunoscut episodul tinerei pastorite din satul Muereasca, care din greseala a trecut hotarul si s-a imbolnavit de epilepsie, fiind nevoita sa ceara ajutorul Sfantului Calinic, pentru a fi iertata si in acelasi timp tamaduita.

Sursa: arhiram.ro

.

17 Martie 2014

Vizualizari: 244

Voteaza:

Slujba Arhiereasca la Manastirea Frasinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE